Pihat ja puutarhat

Värien ilotulitus: Frank Gehryn biodiversiteettimuseo Panamassa

Arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema biodiversiteettimuseo Panamassa erottuu maisemassa. Museo sijaitsee kaupunkirakenteen ulkoreunalla, Tyynen valtameren rannassa niin, että sen näkee kaukaa maalta ja mereltä esimerkiksi Panaman kanavaa pitkin Panamaa lähestyessä. Inspiraationsa museon tunteita herättävään värityksensä arkkitehti on saanut panamalaisesta kulttuurista ja ympäristöstä..

 

Näin tammikuussa on hyvä tutkia ja huoltaa sisäkasvit, ja antaa Provado Care

Viherkasvien talvihuoltoa, ja Provado Care

Näin talviaikaan on tärkeää tehdä ainakin kerran kuussa viherkasveille pieni talvihuolto. Eli lehtien ala- ja päälipinnalta etsitään ötököitä sekä pyyhitään pölyt pois. Mullanvaihto on sitten helmi-maaliskuussa, kun päivät ovat pidempiä ja kasvit saavat enemmän valoa. Kuvassa viime vuodelta säästynyt chilipaprika, jossa on ötököitä vähän väliä. Sitkeästi se on jo kasvattanut ekat nuput.  Lue lisää »

Ekologinen piha on kaunis ja toimiva, ottaa huomioon luonnon, kestävä kehitys

Ekologisempi kotipiha

Omasta pihasta on helppo saada ekologisempi jo muutamalla pienellä valinnalla ja pihatöiden suunnittelulla. Ekologinen piha voi olla myös kaunis ja selkeämuotoinen. Useinhan se mielletään hieman hoitamattoman näköiseksi luonnonpihaksi. Makuja on monia, ja jokaista puutarhatyyliä voi hoitaa ekologisemmin ; )  Lue lisää »

Osa siemenistä vaatii kylmäkäsittely, kuten akileijat ja sinivaleunikko.

Ekat kylvöt... ja siementen kylmäkäsittely

Kylvin eilen nämä pelargonin siemenet ja viime vuodesta viisastuneena, luin siemenpussin ohjeet tarkkaan. Pelargonin siemen vaatii tasaisen itämislämmön 20-25 asteessa. Eli ruukut ovat nyt kylppärissä, kunnes taimen alku ilmestyy mullasta. Sen sijaan moni muu kasvi vaatii kylmäkäsittelyn itääkseen... lopussa lista kylmäkäsittelyä vaativista siemenistä.  Lue lisää »

Keväällä siemenet kylvetään eri kuukausina, riippuen kasvista ja paikkakunnasta

Esikasvatettavien siementen kylvöajat

Tänään alkoi hyvä kukkien kylvöaika kuun vaiheiden mukaan. Joten laitan tähän nyt samalla eri esikasvatettavien siementen kylvöajat. Tästä on tulevaisuudessa helppo itsekin tarkistaa, milloin mikäkin kasvi piti kylvää  Eihän näitä millään jaksa muistaa ulkoa ; )   Lue lisää »

Sipulikukat eli krookukset, tulppaanit, scillat ja anemonet kukkivat keväällä

Kevätmuistoja... sipulikukkia

Kun hain kuvia kursseille... niin törmäsin näihin ihaniin kevätkuviin. Kyllä sipulikukat vaan ovat ihan huippuja ! Kevät olisikin tosi ankea ilman näitä, vai mitä mieltä olette. Sinertävät krookukset ovat suosikkejani ja niitä pitää olla paaaaaljon ! Lue lisää »

Lintujen ja oravien ruokinta jatkuu läpi koko talven. Onneksi rotta saatiin pois

Lintujen ruokintaa, ja rotta

Aivan ihanaa seurata näitä lintuja ja oravia. Tänään sain jopa kuvattua päivänvalossa niitä pitkästä aikaa. Ne syövät nopeasti pienen ruokintamökin tyhjäksi, ja auringonkukan siemeniä saa lisätä joka päivä, joskus jopa kolme kertaa päivässä. Ruokintaa aiomme jatkaa tunnollisesti kevääseen asti, kuten joka vuosi aiemminkin. Lue lisää »

Pelargoni, maljaköynnös ja jouluruusu talvehtivat hyvin ikkunalla vielä tammikuu

Maljaköynnös, pelargonit, jouluruusut... tammikuussa

Mitäkö kuuluu talvetettaville kesäkukille... pienikasvuinen pelargoni näyttää voivan loistavasti ihan tuossa asuinhuoneen ikkunalla. Sitä saa kastella kerran tai pari viikossa, aurinkoisina päivinä enemmän. No entäs maljaköynnös, jouluruusut, kellarin sipulikukkaruukut...  Lue lisää »

Vanha ruskolilja kuuluu perinnekasveihin eli maatiaskasveihin.

Ruskolilja - vanha perinnekasvi

Tässä taas yksi upea ja sitkeä perinnekasvi... ruskolilja. Liljat ovat lemppareitani, sillä jo muutama kukkiva lilja tuo kivasti väriä pihaan. Etenkin nämä maatiasliljat ovat todella helppoja ja varmoja kukkijoita. Ruskolilja muuten leviää itusilmuista.  Lue lisää »

Varjolilja (Lilium martagon) on myös perinnekasvi eli maatiaiskasvi.

Upea varjolilja

Tuli taas selattua edellisten kesien kuvia läpi... ja löysin sieltä nämä kuvat ihanista varjoliljoista. Ne ovat aika hoitovapaita oikeallla paikalla, ja leviävat itsekseen siemenistä. Meidän vanhat varjoliljat ovat tätä marjapuuronpunaista, ja nyt pihalla on myös yksi uusi valkoinen.  Lue lisää »