Pihat ja puutarhat

Vanhat saksankurjenmiekat eli tarhakurjenmiekat ovat kestäviä perinnekasveja

"Saksankurjenmiekka" - vanha perinnekasvi

Perinnekasvit eli maatiaiskasvit ovat varmoja ja helppoja perennoja, joten niitä on kiva esitellä täällä blogissa. Nyt siis vuorossa ns. saksankurjenmiekat. Osa niistä on kuitenkin risteytymiä, joten niiden nimi onkin tarhakurjenmiekka. Kasvien nimiasiat ovat välillä vähän monimutkikkaita ; ) Kuvassa yleinen taatankurjenmiekka.  Lue lisää »

Siemenpusseja ja kasvimaan kylvöjen suunnittelua

Siemeniä ja kasvimaan suunnittelua

 

Nyt kevään kasvimaan kylvötkin on suunniteltu, ainakin osaksi. Pari kohtaa jätin vielä auki, jos puutarhamessuilta vaikka löytyisi jotain jännää kasvatettavaa. Viime kesinä olemme kasvattaneet lehtikaalia, mutta nyt päätin kokeilla sen tilalla tosi kylmänkestävää palmukaalia `Kale Black Magic`.  Lue lisää »

Itse kasvatetut kevätkurjenmiekat ja krookukset kukkivat, verenpisara talvehti

Itse kasvatettuja sipulikukkia ja muita kuulumisia helmikuun lopulta

Ihanat kevätkurjenmiekat (Iris reticulata `Cantab`) kukkivat parvekkeella parhaillaan. Ne on tietty taas itse kasvatettuja, kuten niin monena vuonna aikaisemminkin. Viime keväänä kasvatin vähän tummempaa lajiketta... vaihtelu virkistää ; ) Lue lisää »

Blogiarvonta, jossa palkintona siemeniä, päiväkirja, kastelukiteitä, lannotetta

Blogiarvonta... pitkästä aikaa ; )

Tässä teille blogiarvonta, piiiiiitkästä aikaa. Ja palkinnot ovat tuttuun tapaan puutarhaan liittyviä ja niitä on nyt useampi. Arvonta suoritetaan sunnuntaina 8.3.2015.  Lue lisää »

Vanhat pelargonit leikataan keväällä ja samalla niistä saa pistokkaita taimiin

Pelargonin kevätleikkaus

Tänään leikkasin ikkunalla säilytetyt vanhat pelargonit, olivatkin jo aika tavalla kasvattaneet uutta kasvua. Ne kaikki ovat erikoispelargoneja, tavalliset pelargonit ovat edelleen kellarissa. Yksi rakkaimmista pelargoneistani on kuvan `Mårbacka Tulpan`. Kuva on kesältä. Se on niin suloinen, että otin siitä nyt uusia pistokkaita. Lue lisää »

Kiinalainen uusivuosi määräytyy kuu- ja aurinkokalenterin mukaan.

Kiinalainen uusivuosi ja kuukalenteri

Tänään on kiinalaisen uudenvuoden aatto ja huomenna alkaa vuohen vuosi. Sitä juhlitaan Suomessakin isommissa kaupungeissa. Mielenkiintoista tässä on se, että kiinalaisen uudenvuoden ajankohta määräytyy auringon ja kuun mukaan...edelleen. Lue lisää »

Ystävänpäivn kukka ruusuesikko eli kerrottukukkainen tarhakääpiöesikko

Hyvää Ystävänpäivää... ja ruusuesikko

Tätä ystävänpäivän ihanuutta en voinut vastustaa... se oli niin suloinen torimyyjämme kojussa. Nyt koetan saada sen viihtymään pitkään, jotta kaikki nuputkin aukeaisivat ja keväällä voisin istuttaa sen pihalle.    Lue lisää »

Nyt on aika laittaa varjostusverkko tuijille ja rodoille eli kevätsuojata ne.

Suojauksia ja muita pihakuulumisia helmikuulta

Taas on tullut aika suojata alppiruusut, kartiovalkokuuset, mahoniat, marjakuuset ja nuoret tuijat kevätauringolta. Meidän alppiruusussa näyttää olevan aika paljon nuppuja, siis noita pullukoita silmuja.  Lue lisää »

Tulppaaneista saa monenlaisia asetelmia ystävänpäiväksi, eli Valentine´s Day

Tulppaani-ideoita ystävänpäiväksi

Jo vähän ennakkoon Marian kanssa teimme erilaisia ystävänpäivän kukka-asetelmia tulppaaneista. Ideana meillä oli tehdä jotain helppoa ja nopeatekoista, mutta persoonallista. Ja tietysti olimme varanneet laskiaispullat kahvin kera ; )  Lue lisää »

Pelargonin taimet ovat vielä pieniä...  syötävät versot ovat jo syöntikoossa

Taimia ja versoja

Pienet pelargonin taimet ovat suloisia, tältä ne siis näyttivät tänään. Jokainen siemen lähti kasvuun ja nyt ne ovat aamuauringon ikkunalla. Kastelen niitä vielä pari viikkoa pelkällä vedellä ja sen jälkeen aloitan lannoituksen. Pelargonin kasvatus siemenestä on tosi helppoa, kunhan muistaa kylvää ne ajoissa näin tammi-helmikuussa.  Lue lisää »