Pihat ja puutarhat

Vadelman maasta otettiin maa-analyysi Viljavuuspalvelussa.

Maa-analyysin tulokset saapuivat... voi jee !!!

Olen vieläkin ihan ällikällä lyöty noista maa-analyysin tuloksista ! Aina välillä kuulee kyseltävän, että mistä näkee onko kasveissa ravinnepuutoksia tai maan pH sopiva. Nyt jälleen paljastui se, että ei sitä aina näe, vaan kunnon maa-analyysi vasta paljastaa totuuden  ; )  Lue lisää »

Idänsinililjan eli Scillan sipuleita istutetaan nurmikkoon syksyllä

Sininen scillanurmikko kevääksi

Keväällä sinisenä kukkiva nurmikko on henkeäsalpaavan kaunis näky. Niitä näkee yleensä vanhojen pappiloiden, kartanoiden ja huviloiden pihoilla. Tänään istutin meidänkin nurmikolle lisää Scilloja... jospa ne muutaman vuoden päästä olisivat jo levinneet siniseksi kukkamereksi ; )  Lue lisää »

Parvekkeella kukkii vielä näin syyskuussakin

Pientä kaunista parvekkeellakin

Ulkona on nyt niin järkyn kylmä, etten raaskinut kameraa ulkoiluttaa. Onneksi on lasitettu parveke.... ja siellä mitä suloisin murattisyklaami. Se on syyskukista ehdoton lempparini ! Tai on minulla muitakin suosikkeja syyskukissa ; )  Lue lisää »

Jyrsijäsuoja levitetään puiden rungoille syyskuussa, verkot laitetaan lokakuussa

Jyrsijäsuoja ja hedelmäpuiden suojaus

Aina näin syyskuussa ilmojen viiletessä kannattaa suojata nuorten hedelmäpuiden rungot rusakoilta ja jäniksiltä. Kuvan pensasmainen suklaakirsikka on ollut kanaverkolla suojattuna koko kesän, koska keväällä metsäkauriit liikkuivat pihalla. Nyt vaihdettiin kirsikalle isompi verkko, sillä se oli kasvanut jo vanhan verkon läpi.  Lue lisää »

Itse siemenistä kasvatetut kukat ovat arvokkaita, kuten jättiverbena

Itse kasvatetut kasvit on niin rakkaita :)

Huomasin eilen kuvaavani etupäässä näitä rakkaita kasveja, jotka olen itse kasvattanut siemenistä. Kuvassa on jättiverbena (Verbena bonariensis). Muuten, bonariensis tarkoittaa "löydetty Buenos Airesista" Latinaa puutarhureille -kirjan mukaan. Kasvi on jo kolmisen vuotta vanha, ja joka vuosi kasvanut isommaksi mättääksi.Kuulemma hyvä perhoskasvi, tosin meillä siinä on vain muutama perhonen silloin tällöin. Se talvetetaan kellarissa, kuten daaliat.  Lue lisää »

Helteisellä parvekkeella ripsiäiset ja vihannespunkit lisääntyivät, myrkyttämään

Ripsiäisten ja punkkien myrkytystä , hellekesän jäljiltä...

Lasitetuilla parvekkeella, ja varmaan kasvihuoneissakin, on tänä kesänä ollut riesaksi asti ötököitä. Minulla on muutama arvokas kasvi, joista nyt koetan saada viimeisestkin ripsiäiset ja vihannespunkit pois. Ei ole järkevää ottaa ötökkäistä kasvia sisälle muiden kasvien joukkoon, se tietäisi vaan ötökkäepidemiaa. Kuvassa on suloinen riippaorvokki. Sitä harvoin löytää myymälöistä, joten se on pakko talvettaa... ja nyt tehokeinoin saada siitä ötökät pois ; )  Lue lisää »

Kasvimaa ei ihan onnistunut keväällä... etanat, harakat ja kylmyys verotti

Kasvimaa ei ihan onnistunut tänä vuonna

Aina ei viljelykset onnistu, edes hortonomilta ; ) Kuva kesäkuun alusta, ja karu tilanne näkyy siitä hyvin. Espanjansiruetanat oli syöneet osan taimista, harakat nokkineet jäljelle jääneitä taimia ylös ja kesäkuun viileys hidastanut kasvua. Täysi ylläri oli hyvä kasvu metallilaatikossa. Siinä olikin hiilimultaa. Tutkimukset ovat osoittaneet sen edut, ja siltä se näytti ihan käytännössäkin. Kirjoittelen siitä vielä myöhemmin lisää. Mutta ne etanat...  Lue lisää »

Uutuus syyskukissa Lysinonotis pauciflorus kukkii herkin kukin parvekkeella

Uusi syyskukka parvekkeelle

Löysin meidän torimyyjältä taas aivan ihastuttavan kukan. Tämä on tarkoitettu syyskukaksi eli tuskin talvehtii. Lasitetulla parvekkeella ja terassilla nämä syyskukat kestävät tosi pitkään, ehkä joulukuulle asti. Ja silloin onkin jo aika laittaa parveke pikkuhiljaa jouluasuun.  Lue lisää »

Pionien jakaminen ja istutus sekä valeistutus on hyviä syyskuun alun puuhia

Syyskuun alun puuhia... pionin jakaminen ja vale-istutus

Elo-syyskuun vaihde on paras ajankohta jakaa ja siirtää vanha pioni, joten teimme homman tänään. Nythän on vielä pari päivää kasvavaa kuuta eli hyvä aika istuttaa ja siirtää kasveja. Tänään oli kiva sääkin, kun aurinko välillä paistoi pilvien lomasta.  Lue lisää »

Pensashanhikin vanha nimi oli hanhenjalkapensas vielä 1900 -luvun alussa.

"Hanhenjalkapensas"

Hanhenjalkapensas on yksi vuodelta 1915 kansakouluille tarkoitetun Kasviluettelon kaunistuspensaista. Luettelossa on muitakin nykyään vähemmän suosittuja pensaita, kuten orapaatsama, hopeapensas ja pähkinäpensas. Hanhenjalkapensas on saanut uuden nimen.. pensashanhikki. Tätä sen pienikukallista perusmuotoa löysin Helsingistä Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta.   Lue lisää »