Pihat ja puutarhat

Onnenkäenkaali eli Oxalis deppei on punakukkainen sipulikukka

Onnenkäenkaali... ihana

Kirjavalehtiset kasvit ovat minusta tosi kauniita varjoisemmalla paikalla. Tämä onnenkäenkaali tai kutsumanimeltään onnenapila on ihanan rehevälehtinen ja kukatkin ovat aika sievät. Sen sipulit kannattaa muuten säilyttää talven yli.  Lue lisää »

Viherkattoja ja hulevesialtaita Jyväskylän Asuntomessualueen Green Factor

Viherkattoja, vesialtaita... Green Factor -Jyväskylän Asuntomessuilla

Kukkivat viherkatot ovat todella kauniita... voi kun meilläkin olisi katto, johon sitä voisi laittaa. Jyväskylän asuntomessuilla on kortteli, jossa on toivottu rakentajien hyödyntävän Vihertehokkuus- eli Green Factor -työkalua. Siinä laskennallisesti määritellään tontin vihertehokkuutta ja viherkatot saavat työkalussa hyvän lukeman. Viherkatot houkuttavat perhosia ja muita hyönteisiä sekä vähentävät katolta valuvien vesien määrää. Kohde 32 piharakennuksen katto yläkerran makuuhuoneesta kuvattuna. Lue lisää »

Pihakuulumisia heinäkuulta... tuoksuja, perhosia, rypäleitä, lintuja, pihanhoito

Pihakuulumisia heinäkuulta

Kuningasliljan ekat nuput ovat avautuneet... ja illalla niistä leviää pihalle niin ihanan huumaavaa tuoksua. Rakastan näitä tuoksuvia liljoja ! Olen luullut kuningaslijojen oleva talvenarkoja, mutta näyttävät selvinneen hyvin lumettomasta viime talvesta. Voi kun tätä tuoksua saisi säilöttyä purkkiin talveksi ; )  Lue lisää »

Puutarhareitti kaunpunkialueella (Jyväskylän asuntomessut) viherreitti

Puutarhareitti kaupunkialueella osa 2 - Jyväskylän asuntomessut

Kolmas kohde Puutarhareitillä oli Harmoonitehdas eli Ravintola Harmooni, ja tarkemmin sen puutarhaterassi. Se onkin varmasti puutarhamainen tulevaisuudessa ja upea etenkin omenapuiden kukkiessa. Seuraavaksi oli kohde 4 Tourujokilaakso, jossa oli jokivarren ja lehtometsän luonnonsuojelualue.  Lue lisää »

Pitkään kukkivat ryhmäruusut, jalo- ja maanpeiteruusut sekä niiden hoito

Rakkaat ryhmäruusut, ja niiden hoito

Olen aina pitänyt ruusuista, ja etenkin ryhmäruusuista. Ne kukkivat keskikesältä pakkasiin asti ja niissä on Puutarhaan kuuluvaa haastetta... ja osa vielä tuoksuukin vienosti. Vihdoinkin nämä hurmaavat ruusut ovat avanneet kukkansa...  Lue lisää »

Jyväskylän asuntomessuilla pääsee kokeilemaan kaivurilla kaivamista ÄijäPuistoss

Jyväskylän asuntomessujen mallipuutarhat... ja ÄijäPuisto

Nyt monen omanpihanrakentajan haave voi toteutua... sillä Jyväskylän asuntomessuilla pääsee kokeilemaan kaivurilla kaivamista. Kaivuri on messualueen ÄijäPuistossa. Ja varmastikin kaivuriin pääsee myös ei-äijät, jos jonossa ei ole itse äijiä ; )  Lue lisää »

Jyväskylän Asuntomessut, Puutarha reitti kaupunkialueella, Vanha Toivolan piha

Puutarhareitti kaupunkialueella osa 1 - Jyväskylän asuntomessut

Tänään kiersin osan  Kaupunkialueen Puutarhareitistä. Nämä eriaiheiset reitit ovat siis Jyväskylässä ja ihan uutta asuntomessuilla. Myös messualueen sisällä on eriaiheiset teemareitit. Minä tietysti keskityn puutarhaan ; )  Lue lisää »

Ammattilaiset valitsivat kolme asuntomessujen pihaa esille

Kohteessa 27 voimakkaat talon värisävyt toistuvat pihan yksityiskohdissa.

Pihasuunnitelman vaatiminen näkyy pihoissa toimivina ratkaisuina

Viheralan ammattilaiset kiersivät Jyväskylän asuntomessualueen pihat avajaisten alla. Yleishuomio on, että vaatimus pihasuunnitelmasta näkyy alueella pääsääntöisesti onnistuneina piharatkaisuina. Pihat ovat toiminnallisesti harkittuja, kasvivalinnat pääsääntöisesti onnistuneita, hulevesien hyötykäyttö näkyy alueen yleisilmeessä ja muutamissa piharatkaisuissa sadeveden hyötykäyttönä.

Perennataimitarha Tommolan tila on yksi Jyväskylän seudun puutarhakohteista

Tommolan tila - Jyväskylän seudun puutarhakohde

Käväisin keskiviikkona myös perennataimitarha Tommolan tilalla Leivonmäellä. Siellä on nimittäin iso perennojen näytemaa, jossa kasvaa parituhatta perennaa eli kukkapenkkikasvia. Vanhimmat penkit ovat jo 15 vuotta olleet paikallaan ja kuulemma joka vuosi myös uudistetaan penkkejä. Meni tilalle milloin tahansa kesäaikaan, niin aina siellä on runsas kukkaloisto.... ja perhosia.  Lue lisää »

Jyväskylän asuntomessujen pihat, Itämainen puutarha Garden Cafe

Kuvia Jyväskylän Asuntomessujen puutarhoista

Jyväskylän asuntomessut avautuvat huomenna... tässä vähän ennakkokuvia puutarhoista. Kuvassa messuravintolan Alhambra Garden Cafe - itämainen puutarha, joka kuuluu Puutarhanäyttelyalueeseen.  Lue lisää »