Pihat ja puutarhat

Syyskuussa on aika tilata pihasuunnitelma kevääksi ja jakaa perennoja.

Syyskuussa aloitetaan pihasuunnittelu / pihasuunnittelijan lista

Nyt on paras aika aloittaa pihan suunnittelu, teettää sen sitten ammattilaisella tai suunnittelee pihan itse. On nimittäin koko talvi aikaa ja suunnitelman saa valmiiksi riittävän ajoissa. Jos pihaa alkaa miettiä vasta huhtikuussa, tulee yleensä kiire ja ratkaisuja ei ehdi pihtia riittävän monelta kantilta. 

Lue lisää »

MIten viileä ja sateinen kesä aiheutti kasvimaalle?

Entä mitä kuuluu kasvimaalle elokuun lopulla

Kasvimaalla on tosi rehevää sateisen kesän jäljiltä. Pari edellistä kesää olikin vähäsateista ja kuivaa, joten tämä rehevyys on sinänsä jo aika viehättävän näköistä. Tosin viileä alkukesä hidasti joidenkin kasvien kasvua, mikä näkyy edelleen. Esimerkiksi kuvan tummalehinen palmukaali on vielä matala. Se ei kylläkään haittaa, sillä tämä palmukaali  `Black Macig` on upeimmillaan vasta myöhään syksyllä.  Lue lisää »

Miten voi daaliat ja gladiolukset elokuun lopulla sateisena kesänä

Mitä kuuluu daalioille ja gladioluksille elokuun lopulla

Meidän vanhat daaliat sen kun kukkivat edelleen. Niitä ei viileä ja sateinen kesä paljoakaan hidastanut. Ainoa mikä tänä kesänä vähän häiritsi niitä, oli espanjansiruetanoiden suurhyökkäys. Onneksi ne sitkeinä ja varmoina kasveina kestivät senkin.  Lue lisää »

Sarin puutarhat -blogi 7 vuotta, on siis blogiarvonnon aika

Arvonta - Sarin puutarhat -blogi 7v

Aika menee kuin siivillä! Tämä Sarin puutarhat -blogini täytti pari viikkoa sitten 7 vuotta. Aika huikeeta! Ja edelleen minulla on vaikka kuinka paljon juttuideoita, joista olisi tosi mielenkiintoista postata. Toinen puoli bloggaamisessa on tietysti blogin lukijat. Sydämellinen kiitos kaikista ihanista kommenteista ja kysymyksistä.  Lue lisää »

Vanhat verenpisarat on helppo hoitaa ja helppo talvisäilyttää.

Vanhat verenpisarat, hoito ja talvisäilytys

Tänä kesänä 5-vuotias `Swingtime` verenpisara on tehnyt hurjan isot kukat. Niitä tulee käytyä ihmettelemässä vähän väliä. Tuo toinen kukka on matalasta ja pienikukallisesta verenpisarasta, joka myös on talvetettu onnistuneesti. Kukilla on vähän kokoeroa ;)  Lue lisää »

Matkailu avaa silmiä

Minulla oli mahdollisuus 1,5 viikon ajan  tutustua Brasiliaan Sao Paolossa ja Rio de Janeirossa. Matkailu avartaa, sanotaan. Tottavie: kyllä Suomessa on rauhallista, turvallista ja puhdasta. Kotoiset ongelmat asettuivat omaan arvoonsa Brasilian haasteiden rinnalla.

Hienostuneen värinen krassi nostaa tämän helpon kukan suosiota

Hienostunut krassi

Tämä kirsikanpunainen krassi on niin hienostuneen värinen, että ihastuin siihen heti. Aivan ihana! Se kukkiikin todella hyvin, vaikka usein erikoisemman väriset krassit ovat olleet vähän laiskoja kukkimaan. Tätä pitää kyllä ostaa ensi keväänäkin.  Lue lisää »

Metsäpalovaroitus kertoo maan olevan kuivaa, siis piha tarvitsee kastelua

Metsäpalovaroitus tietää pihalla kastelua

Maa alkaa olla jo tosi kuivaa täällä eteläisessä Suomessa. Nurmikot ja heinikot ovat menneet keltaiseksi kuivuudesta... ja on annettu metsäpalovaroitus. Siitä viimeistään kannattaa nyt havahtua ja käydä tutkimassa, kaipaako pihan kasvit kastelua. Kaikkia kasveja ei onneksi tarvitse kastella.  Lue lisää »

Lepaa15 puutarhanäyttelyssä Hattulassa kasvaa seinällä säleikköomenapuu

Lepaa 2015 puutarhanäyttely

Kävin tänään Lepaa15 puutarha-, viher- ja kiinteistöalan näyttelyssä Hattulassa. Siellä oli tuttuun tapaan paljon nähtävää ja ostettavaa, joten kokosin tähän kuvia näyttelystä. Näyttely on avoinna vielä huomenna 15.8.2015 klo 10.00-17.00. Kuvassa on vanha säleikköomenapuu. Niitä on muuten useampikin Lepaalla.  Lue lisää »

Historiallinen madonnanlilja Lilium candidum näkyy Neitsyt Marian taiteessa

Historiallinen madonnanlilja

Madonnanlilja kukkii nyt parhaillaan villiviiniaidan edessä. Siinä on erikoinen ja miellyttävä tuoksu, kun nuuhkii läheltä. Tämä lilja on harvinainen meillä Suomessa pihoilla. Sen sijaan sitä näkee paljon vanhassa taiteessa, etenkin Neitsyt Maria kuvaavissa teoksissa. Siinä onkin tiettyä valkoisten kukkien pyhyyttä ja puhtautta.  Lue lisää »