Pihat ja puutarhat

Itse siemenistä kasvatetut kukat ovat arvokkaita, kuten jättiverbena

Itse kasvatetut kasvit on niin rakkaita :)

Huomasin eilen kuvaavani etupäässä näitä rakkaita kasveja, jotka olen itse kasvattanut siemenistä. Kuvassa on jättiverbena (Verbena bonariensis). Muuten, bonariensis tarkoittaa "löydetty Buenos Airesista" Latinaa puutarhureille -kirjan mukaan. Kasvi on jo kolmisen vuotta vanha, ja joka vuosi kasvanut isommaksi mättääksi.Kuulemma hyvä perhoskasvi, tosin meillä siinä on vain muutama perhonen silloin tällöin. Se talvetetaan kellarissa, kuten daaliat.  Lue lisää »

Helteisellä parvekkeella ripsiäiset ja vihannespunkit lisääntyivät, myrkyttämään

Ripsiäisten ja punkkien myrkytystä , hellekesän jäljiltä...

Lasitetuilla parvekkeella, ja varmaan kasvihuoneissakin, on tänä kesänä ollut riesaksi asti ötököitä. Minulla on muutama arvokas kasvi, joista nyt koetan saada viimeisestkin ripsiäiset ja vihannespunkit pois. Ei ole järkevää ottaa ötökkäistä kasvia sisälle muiden kasvien joukkoon, se tietäisi vaan ötökkäepidemiaa. Kuvassa on suloinen riippaorvokki. Sitä harvoin löytää myymälöistä, joten se on pakko talvettaa... ja nyt tehokeinoin saada siitä ötökät pois ; )  Lue lisää »

Kasvimaa ei ihan onnistunut keväällä... etanat, harakat ja kylmyys verotti

Kasvimaa ei ihan onnistunut tänä vuonna

Aina ei viljelykset onnistu, edes hortonomilta ; ) Kuva kesäkuun alusta, ja karu tilanne näkyy siitä hyvin. Espanjansiruetanat oli syöneet osan taimista, harakat nokkineet jäljelle jääneitä taimia ylös ja kesäkuun viileys hidastanut kasvua. Täysi ylläri oli hyvä kasvu metallilaatikossa. Siinä olikin hiilimultaa. Tutkimukset ovat osoittaneet sen edut, ja siltä se näytti ihan käytännössäkin. Kirjoittelen siitä vielä myöhemmin lisää. Mutta ne etanat...  Lue lisää »

Uutuus syyskukissa Lysinonotis pauciflorus kukkii herkin kukin parvekkeella

Uusi syyskukka parvekkeelle

Löysin meidän torimyyjältä taas aivan ihastuttavan kukan. Tämä on tarkoitettu syyskukaksi eli tuskin talvehtii. Lasitetulla parvekkeella ja terassilla nämä syyskukat kestävät tosi pitkään, ehkä joulukuulle asti. Ja silloin onkin jo aika laittaa parveke pikkuhiljaa jouluasuun.  Lue lisää »

Pionien jakaminen ja istutus sekä valeistutus on hyviä syyskuun alun puuhia

Syyskuun alun puuhia... pionin jakaminen ja vale-istutus

Elo-syyskuun vaihde on paras ajankohta jakaa ja siirtää vanha pioni, joten teimme homman tänään. Nythän on vielä pari päivää kasvavaa kuuta eli hyvä aika istuttaa ja siirtää kasveja. Tänään oli kiva sääkin, kun aurinko välillä paistoi pilvien lomasta.  Lue lisää »

Pensashanhikin vanha nimi oli hanhenjalkapensas vielä 1900 -luvun alussa.

"Hanhenjalkapensas"

Hanhenjalkapensas on yksi vuodelta 1915 kansakouluille tarkoitetun Kasviluettelon kaunistuspensaista. Luettelossa on muitakin nykyään vähemmän suosittuja pensaita, kuten orapaatsama, hopeapensas ja pähkinäpensas. Hanhenjalkapensas on saanut uuden nimen.. pensashanhikki. Tätä sen pienikukallista perusmuotoa löysin Helsingistä Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta.   Lue lisää »

Tuoksuherne `Cupani`on 1700 -luvulta ja se tuoksuu voimakkaasti hyvälle

Historiallinen tuoksuherne `Cupani

Tällä tuoksuherneellä on ihanan vahva tuoksu. Sen kukat ovat vähän pienemmät kuin uudempien lajikkeiden, jotka ovat suosituimpia nykyään. Aika hienoa, että tämä lajike `Cupani`on säilynyt viljelyssä 1700 -luvulta asti.  Lue lisää »

Kasvien näytemaat ovat tarpeellisia

Professori Risto Tahvonen kertoi Kaupunginpuutarhurien Seuran päivillä Salossa elokuun lopulla ilmastonmuutoksen vaikutuksista kasvillisuuteen. Hän on vakuuttunut, että ilmastonmuutos on väistämätön. Kuluvan vuosisadan keskivaiheilla ja sen jälkeen ilmasto Suomen eteläosissa muistuttaa Pohjois-Saksan ilmastoa 1980-luvulla.

 

Loppukesällä kukkii vielä runsaasti monet perennat, pensaat ja kesäkukat

Loppukesän kukkijoita, ja suloiset siilit

Tänä vuonna valkeassa syyssyrikässä on todella muhkeat kukkatertut. Syrikät kukkivat juuri näin loppukesällä, joilloin myös värikkäät päiväperhoset ovat liikkeellä. Elo-syyskuussa on paljon muitakin hyviä kukkijoita, osa monivuotisia perennoja ja osa talvetettavia mukulakasveja. Niin ja tietysti suurin osa kesäkukista on nyt parhaimmillaan.  Lue lisää »

Piharakennuksessa hiiret ovat syöneet  siemenet.. siis hiiren- ja rotanmyrkkyä

Iik, hiiriä... onneksi ei rottia !

Hitsi, hiiret ovat syöneet kaikki pihalta kerätyt kukkien siemenet. Vähän harmittaa. Koskaan aiemmin, ne eivät ole tulleet piharakennukseen näin aikaisin. Ovat kaikenlisäksi laukaisseet hiirenloukutkin jäämättä kiinni... eli nyt testaan uutta turvallisempaa hiiren- ja rotanmyrkkyä.  Lue lisää »