Ensimmäiset Asuntomessut 1970

Ensimmäiset Asuntomessut Tuusulan Lahelanrinteessä 1970

 

Oma tupa - oma lupa

Ensimmäiset asuntomessut pidettiin Tuusulassa vuonna 1970. Tämän jälkeen messut on järjestetty lähes vuosittain. Asuntomessut Valkeakoskella ovat järjestyksessä 40. asuntomessut.

Suomen ensimmäiset järjestettiin vuonna 1970 Tuusulan Lahelanrinteessä. Asuntomessut kulkivat nimellä Oma tupa – oma lupa -näyttely.

Alueelle rakennettiin 45 omakotitaloa ja 21 asuntoa viiteen rivitaloon. Näytteillä oli 39 asuntoa. Asuntojen keskimääräinen pinta-ala oli 109 m2 ja tonttien keskikoko pientalokortteleissa oli noin 700 neliömetriä.

Talot edustivat aikansa teollista pientalovalmistajien tyyppituotanto ja eri rakennejärjestelmiin perustuvia taloratkaisuja. Tasakatto rakennusajan muoti-ilmiönä rakennettiin suurimpaan osaan näyttelytaloja. Asuntokokeiluja edusti asuntohallituksen koetalo A-70, jonka avulla tutkittiin edullista, alhaisin kustannuksin toteutettavissa olevaa pientalorakentamista.


Asuntomessuihin tutustui kaiken kaikkiaan 85.000 vierailijaa. Messut houkuttelivat myös suuren joukon vaikuttajia Suomesta ja maailmalta. Esimerkiksi Presidentti Kekkonen tutustui kohteisiin sekä istutti alueelle puun, joka elää ja voi hyvin edelleen.

Messujen suosituin kohde oli yllättäen perinteinen savusauna!Katso kuvat vuoden 1970 messuilta.

 

Lue mitä alueelle kuuluu 39 vuotta myöhemmin?


Katso kuvia Asuntomessuista vuosien varrelta Ylen arkistoista.