Minä, auto ja 4 kuukautta

Päivä Venetsiassa: Venetsia (Italia)


Lähdin heti aamun ensimmäisellä hotellin tarjoamalla kuljetuksella kohti Venetsiaa, sillä halusin nähdä mahdollisimman paljon yhden päivän aikana. Hotellin kuljetus vei minut bussiasemalle, josta on rautatieasemalle vain muutaman minuutin kävelymatka. Aseman kupeessa myydään kaikenlaisia lippuja, ja ostin sieltä sekä vesibussi- että gondoli-liput.

 

Kävellessäni asemalle muutama yläasteikäinen lapsi tuli pysäyttämään minut. He vaikuttivat hyvin ystävällisiltä ja kysyivät, olisiko minulla muutama minuutti aikaa. Ajattelin sen olevan ihan ok ja lähdin heidän mukaansa. He viittoivat vähän matkan päässä oleville aikuisille ja hymyilivät minulle ujosti. Siellä heitä odotti kaksi heidän opettajaansa ja käynnissä oli siis live englannin kielen tunti. He kysyivät minulta muutaman kysymyksen englanniksi ja kirjasivat vastaukseni ylös. Kysymykset olivat tyyliä ikä, ammatti ja mitä olen tykännyt Venetsiasta. Lapset puhuivat todella hyvää englantia ja kehuinkin heidän kielitaitoaan opettajalle.

Kun sain lipun ostettua, päätin lähteä heti testaamaan vesibussia, sillä kävelymatka eksymisineen toiselle puolelle saarta olisi kestänyt ikuisuuden. Samalla lipulla pääsi myös Muranon saarelle, joten ajattelin lähteä ihan ensimmäisenä käymään siellä, sillä gondoliajelu olisi vasta iltapäivällä. Matka Muranon saarelle kesti noin 40 minuuttia, mutta siellä kannattaa ehdottomasti käydä. Saarella on todella vähän turisteja, siellä pääsee seuraamaan lasitöiden tekemistä ja ravintoloiden ruoka on hyvää. Venetsia itsessään oli jo tähän aikaan täynnä turisteja, mutta varmasti kuukauden päästä siellä on suorastaan tukala olla.

 

Laivamatkan aikana näkee monia läheltä piti tilanteita, sillä vesibussit yrittävät pitää aikatauluistaan kiinni turistien ihmetellessä, minne ovat menossa ja yrittäessä päästä kyytiin. Merenkäynnin ollessa hieman kovempi lastaaminen joudutaan välillä keskeyttämään ja kyytiin hypätessä saa katsoa tarkkaan, minne jalkansa laittaa, jottei se ole vesibussin ja laiturin välissä. Täällä kaikki toimii veneellä, eli taksit, poliisit ja ambulanssitkin ovat veneitä. Jotenkin tämä on niin sympaattista ja hauskaa.

 

Kävin Muranon saarella myös museossa (Museo Del Vetro), joka oli ainakin minusta hieman mitäänsanomaton. Enemmän tykkäsin kierrellä kauppoja ja katsella toinen toistaan upeampia lasitöitä. Työnäytöksiä oli useammassa paikassa ja itse menin Vetreria Murano Arteen (www.vma-murano.it) vähän kuin vahingossa ihmisvirran mukana. Siellä näkee alusta loppuun, kuinka lasimassa muotoillaan. Lasimestarit ovat käsittämättömiä taiteilijoita. Yhden maljakon tekeminen kestää vain noin kymmenen minuuttia. Vetreria Murano Arten kotisivuilta saa lisätietoa lasin tekemiseen liittyvistä yksityiskohdista ja käsittämätöntä kemiaahan se on.

 

Lasitaide on jotain ihan käsittämätöntä. Mikäli en ajaisi vielä useampaa kuukautta, niin olisin varmasti ostanut jonkun näistä hienoista töistä. En vain uskalla ottaa riskiä, että useamman sadan euron taideteos on sirpaleina takakontissa Suomeen tultaessa. Mukaan lähti kuitenkin uskomattoman hieno lasisormus.

 

Menin syömään ihan silmämääräisen arvion perusteella kanavan varrella olevaan Ristorante dalla moraan (www.ristorantedallamora.com). Sain sieltä aivan käsittämättömän hyvää merenelävistä tehtyä pastaa. Tosin annos oli ihan järjettömän kokoinen. Sain todella hyvää palvelua tarjoilijoilta ja mikäli minulla olisi ollut enemmän aikaa, niin olisin ehdottomasti vastannut seuraavan illan puistokutsuun myöntävästi.

 

Hiljaisuuden silta tuntuu edelleen kiinnostavan turisteja, ja siellä on ruuhkaa innokkaista valokuvaajista. Kaupungin katuja voi vain kierrellä ja ostaa välillä jäätelöä. Kapeat kujat kutsuvat kulkijaa ja kulman takana odottavat uudet yllätykset.

 

Päivän huipennuksena oli gondoliajelu. Mielestäni ajelu on täysin ylimainostettu, ja reitti kulki jonomuodostelmassa korttelin ympäri. Minusta ei kannata käyttää rahojaan tähän. Kannattaisi vuokrata gondoli pidemmäksi aikaa ja ottaa muutaman muun tapaan kuohujuomaa mukaan. Kaikkea pitää kuitenkin kokeilla ja ainakin siellä oli silmän iloa muutamasta komeasta gondolikuljettajasta.

 

 

 

 

 

Matka

Aika: 2.6.-4.6.2013.

 

Sää

2.6.2013 aamu: Como, 24 °C, aurinkoinen.

2.6.2013 päivä: Venetsia, 29 °C, aurinkoinen.

 

Hintatietoja

Gondoliajelu 30 minuuttia 29 euroa. Julkisten vesibussien lippu 18 euroa. Tämä lippu oli puolestaan todella kätevä, kunhan reittikartasta saa selkoa. Samalla lipulla pääsee myös Muranon saarelle. Sisäänpääsy Museo Del Vetroon 8 euroa.

Majoitus: Hotel Palladio 42 euroa per yö sisältäen aamupalan. Pysäköinti hotellin omalla parkkipaikalla. Hotelli sijaitsee noin 25 minuutin bussimatkan päässä Venetsiasta ja sinne päin hotelli tarjoaa kuljetuksen.

 

Matkan parhaat ja huonoimmat:

Suosittelen: Venetsia on juuri sitä, mitä se mielikuvissanikin oli. En näe rosoiselta kauneudelta siinä sellaista likaisuutta, kuin olen kuullut. Ennen keskikesän turistiryntäystä hieno paikka ja varmasti tulen uudelleen. Silloin mietin kyllä majoitusta saarelta, sillä iltavalaistus luo varmasti kaupunkiin vielä lisää tunnelmaa.

En suosittele: Mielestäni hotellilta oli ihan ok matka kulkea Venetsiaan, varsinkin kun vertaa hintaa Venetsian hotellihintoihin. Viimeinen bussi tosin tulee klo 24.00. Minulla oli kahden hengen huone ja toinen sängyistä oli ihmeellinen. Se jousti maata kohden noin 50 cm ja en tiedä, olisiko siinä pystynyt nukkumaan vai olisiko siitä tippunut kylkeä kääntäessä. Suihkusta ei myöskään tullut aamulla lämmintä vettä. Kannattaa siis hieman varauksella miettiä tätä hotellia.

Päivän ärsyttävin yllätys: Luin etukäteen Venetsiasta todella paljon negatiivista, mutta onneksi vain osa osoittautui todeksi. Yksi näistä oli turistiravintoloiden ruoka. Ruuan taso vaihtelee paikoittain ja jouduin palauttamaan Ristorante Trattoria Povoledossa creme bruleen takaisin keittiöön. Ravintola sijaitsee heti rautatieaseman vieressä kanaalin varrella ja upealla terassilla kukkivat pelargoniat. Creme brulee oli täysin ylikypsä ja rapea sokeripäällinen oli löllöä mössöä. Vaihtoehtoina oli jättää se syömättä ensimmäisen lusikallisen jälkeen tai palauttaa keittiöön. Jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt jättää se vain syömättä, sillä sain hyvin mielenkiintoisia katseita henkilökunnalta ja onhan kyse Euroopan ruokamekasta.

Päivän positiivisin yllätys: Kannattaa ehdottomasti käydä Muranon saarella. Siellä on huomattavasti vähemmän turisteja, ruoka oli todella hyvää ja italialainen lasitaide on näkemisen arvoista.

Comments

Gondoliajelu

Moi! Käynyt Venetsiassa muutaman kerran ja gondoliajelusta sen verta, että kandee mennä AIKASIN aamulla ja sijoittaa semmoseeen PITKÄÄN reittiin! Melkein yksin oltiin joissakin kanaaleissa ja lauleleva gondolin lykkijä selitti nähtävyyksiä ja pysäytti jopa valokuvaamisen ajaksi! Ehkäpä sattu vain hyvä säkä, olimme 2 äitiä ja 3 tyttölasta, kaunottaret hurmasivat! Venetsiassa syö hyvin jos lähtee sivukujille isosta kanaalista ja huokausten silloista pidemmälle. Sekin on kyllä säkäkysymys...IHANA kaupunki, ja nuo lasikamat AIVAN ihania!

Add comment

 • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

 ____    _   _ __ _____ _____  _   
/ ___| / \ | |/ / |__ / | ___| | |
\___ \ / _ \ | ' / / / | |_ | |
___) | / ___ \ | . \ / /_ | _| | |___
|____/ /_/ \_\ |_|\_\ /____| |_| |_____|
Enter the code depicted in ASCII art style.
Minä, auto ja 4 kuukautta

Minä auto ja 4 kuukautta

Hortonomiopiskelija tekee kesällä 2013 matkan yksin autolla Eurooppaan ja blogissa käsitellään puutarhoja, paikallista elämää ja makuja.

Matkan suunniteltuja kohteita tulevat olemaan Ruotsi, Tanska, Hollanti, Belgia, Itävalta, Italia, Espanja, Ranska, Portugali, Englanti, Irlanti, Saksa ja ehkä pari muuta maata. Matka alkaa Naantalista laivalla kohti Kapellskäria 17.4.2013.

Arkisto