Kerava 2024

Arkkitehtuurikilpailu

Ilmastoystävällinen Piiri voitti puuarkkitehtuurikilpailun Keravalla

Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun voitti työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n suunnitelma nimeltään Piiri. Sen sekä rakennustapa että -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

48 hakijatyöryhmästä arvottiin kolme jatkamaan ehdotusten työstöä kesän ajan: Voodoo + EGA design team, Arkkitehdit Tommila + Kaleidoscope Nordic AS sekä ArkOpen + HELT arkkitehdit.

Kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n ehdotuksen ”Piiri”. Kyseessä on kokonaisvaltainen ilmastoystävällisen korttelin konsepti. Rakenneratkaisuissa on huomioitu sekä kestävä kehitys että elämisen elinkaari.

Korkeatasoista puurakentamista Tuomaristo kiitteli Piirin yksinkertaisia ja veistoksellisia rakennuksia. Lopputuloksena on rakennusryhmä, joka luo mielenkiintoista kaupunkikuvaa. Piiri rajaa hyvin suunnitellun, elävän pihatilan ja tarjoaa harkittuja näkymiä lähialueille. Myös voittajaehdotuksen asuntosuunnittelua pidettiin korkeatasoisena.

Tuomariston mielestä Piirin puun käyttöön liittyvät ratkaisut olivat huolella mietittyjä. Suunnitelman mukaan kaikki rakenteet ovat puuta. Rakennustapa ja -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

Tulevan rakennushankkeen toteuttaa Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu. Hanke rahoitetaan ARA:n pitkäaikaisella korkotukilainalla. Nikkarinkruunun näkökulmasta hankkeen toteuttamista edesauttaa ARA:n kautta saatava käynnistämisavustus, joka tällä hetkellä 15 000 euroa per asunto.

12.5.2021 Arkkitehtuurikilpailun osallistujat on valittu

Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle – arkkitehtuurikilpailun osallistujat on valittu 10.5. 2021. Kilpailu herätti arkkitehtien parissa laajaa kiinnostusta: osallistumishakemuksia vaativaan korkean tason kilpailuun saatiin 48 kappaletta, joista kesän ajan käynnissä olevaan kilpailuun pääsevät osallistumaan Voodoo + EGA design team, Arkkitehdit Tommila + Kaleidoscope sekä ArkOpen + HELT arkkitehdit.

Osallistujajoukosta löytyy vankan kotimaisen osaamisen lisäksi myös kansainvälistä näkemystä. ”Olemme erittäin tyytyväisiä, että laadukkaan ja toimivan puukerrostalon rakentaminen Asuntomessualueelle herätti näin paljon kiinnostusta ja, että osallistujien taso oli niin korkea”, toteaa toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä Kiinteistö Oy Nikkarinkruunusta.

Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun järjestävät Keravan kaupunki ja Keravan kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Nikkarinkruunu yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa.

Asuntomessualueelle valmistellaan Kivisillan asemakaava ja kilpailun avulla haetaan laadukasta puukerrostaloratkaisua toteutettavaksi Asuntomessuille Keravalle 2024. Kilpailu on luonteeltaan kutsukilpailu: avoin ilmoittautumismenettely suunnattiin keväällä 2021 puurakentamis- ja asuntosuunnittelun ammattilaisille.

Kolme itse kilpailuun osallistuvaa ryhmää valittiin 48 ilmoittautuneen joukosta toukokuussa arpomalla. Arpaonnen perusteella mukaan valikoituivat monipuolista osaamista omaavat työryhmät: Voodoo + EGA design team, Arkkitehdit Tommila + Kaleidoscope sekä ArkOpen + HELT arkkitehdit.

Arkkitehtuurikilpailu on käynnissä kesän yli ja kilpailun tulokset julkistetaan lokakuussa 2021.

31.3.2021 Puuarkkitehtuurikilpailu

Kerava nojaa rohkeasti tulevaisuuteen ja edistää innovatiivista rakentamista: vuoden 2024 Asuntomessuille järjestetään kesällä 2021 arkkitehtuurikilpailu puukerrostalon suunnittelusta.

Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailu kohdistuu yhteen tulevan messualueen tonteista. Kilpailun järjestävät Keravan kaupunki ja Keravan kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Nikkarinkruunu yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa. Arkkitehtuurikilpailulle saatu hankerahoitusta Ympäristöministeriöstä. Arkkitehtuurikilpailun paikka ei voisi olla hienompi; tontti sijoittuu alueelle missä Keravan kartano, Postlarsin tilakeskus ja jokilaakson pellot muodostavat yhden Keravan merkittävimmistä kulttuurimaisemista, missä viljely on jatkunut vuosisatoja. Nämä maisemat todellakin ansaitsevat kilpailun, johon houkutellaan mukaan maan parhaimpia arkkitehteja.

Kilpailussa tavoitellaan tyylikästä puurakentamista, joka sopii ympäristöönsä, on pitkäikäinen ja ratkaisuiltaan monella tasolla kestävä. Tärkeinä arvostelukriteereinä ovat myös ratkaisun innovatiivisyys ja samalla myös toteuttamiskelpoisuus – kilpailun tavoitteena on johtaa korkeatasoiseen toteutukseen, joka tarjoaa asukkaille hyvän elämän puitteet terveellisessä puurakennuksessa.

Arkkitehtuurikilpailu järjestetään kutsukilpailuna, jonka ilmoittautumisaika on jo alkanut. Monimutkaisten rakennushankkeiden suunnittelijoiden koulutuksesta ja kokemuksesta on vaatimuksia rakennuttajan toiveiden lisäksi myös laissa ja siksi puukerrostalon suunnittelijoiden kelpoisuutta hankkeeseen joudutaan arvioimaan jo kilpailijoiden valinnassa.

Mukaan kilpailuun on tervetullut hakemaan kunhan kilpailuohjelmassa esitetyt vaatimukset täyttyvät. Hakemusten perusteella jatkoon valituille kilpailuaika on 6.5. – 27.8.2021. Kilpailuehdotukset tulevat myös yleisön nähtäville ja kilpailun tulokset julkistetaan lokakuussa 2021.

Lue lisää aiheesta: [Hilma] (https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procurement/50773/notice/69382/overview) ja KilPort