Tuusula 2020

23. Villa Ormax

Kaunis ja ajaton musta ulkokuori on tämän päivän trendi kuin myös hirsitalorakentaminen. Kohteen sisustus on tumma ja elegantti, mutta skandinaaviseen tyyliin toteutettu. Tummia ykstyiskohtia löytyy talon sisustuksesta useita. Mustat teräksiset pinnakaideportaat kruunaavat kokonaisuuden. Mustan lisäksi messinki ja kulta näkyvät sisustuksessa viimeistelevänä elementtinä.

Kaunis ja ajaton musta ulkokuori on myös tämän päivän trendi, niinkuin myös hirsitalo rakentaminen. Kohteen sisustus on tumma ja elegantti, mutta skandinaaviseen tyyliin toteutettu. Tummia ykstyiskohtia löytyy taon sisustuksesta useita. Mustat teräksiset pinnakaideportaat kruunaavat kokonaisuuden. Mustan lisäksi messinki ja kulta näkyvät sisutuksessa viimeistelevänä elementtinä.

Talossa on otettu huomioon perhe-asumisen mukaiset ratkaisut tehokkaasti, josta jokainen neliö on harkittu ja hyvin tehokkaasti käytetty.

Pohjaratkaisu

Pohjaratkaisu on käytännöllinen, eteisessä on heti sisään tultaessa toimiva naulakkotila josta löytyy laskutasoa ja tilaa vaatteiden säilyttämiseen. Käynti kodinhoitotiloihin ja kylpyhuoneeseen on myös kätevästi suoraan eteisestä. Olohuone, keittiö sekä ruokailutila yhdistyvät kauniisti ja toiminnallisesti kokonaisuudeksi ja olohuoneen ison liukuoven ansiosta terassi avautuu kesäisin lisätilaksi ja luonnolliseksi olohuoneen jatkeeksi. Olohuoneen yhteydessä oleva portaikko johdattaa yläkertaan pieneen aulatilaan josta on käynti kaikkiin yläkerran makuuhuoneisiin sekä wc.-tilaan. Kahdesta makuuhuoneesta löytyy myös vaatehuoneet ja yhdessä makuuhuoneessa on jätetty kaunis harjakaton korkeus näkyville joka lisää tilantuntua kyseisessä huoneessa.

Suunnittelijan kommentti

Talo on samalla perinteinen ja moderni. Rakennus on rakennettu ekologisesti painumattomasta lamellihirrestä ja lämpenee maalämmöllä. Runsas luonnonvalo ja korkea tila luovat väljyyden vaikutelmaa, vaikka pohjaratkaisultaan rakennus onkin varsin kompakti. Olohuoneesta on yhteys patiolle sekä vehreälle pihalle ja myös yläkerran makuuhuoneista on ulkoyhteys ranskalaisten parvekkeiden kautta. Rakennus sopii hyvin niin pienelle perheelle kuin vaikka enemmän tilaa tarvitsevalle pariskunnalle tai yksineläjälle. Suojaisaa pihaa rajaa kadun puolelta liuskekivin päällystetty hirsiaita, johon liittyy myös viherkattoinen auto- ja jätekatos.

Sisustus

Sisustuksen tavoitteena oli luoda yhtenäinen kokonaisuus ulkoa sisälle saakka. Talon musta ulkokuori ja skandinaavinen ilme innoitti toteuttamaan tumman elegantin, mutta silti skandinaavisen sisustus kokonaisuuden aina tekstiileistä kalusteisiin sekä yksityiskohtiin. Tärkeänä lähtökohtana oli myös talon valaistuksen suunnittelu jossa jokainen valonlähde optimoitiin oikeaan paikkaan huomioiden tiloihin sopiva valon väri.

Olohuone

Olohuoneen sisustus on skandinaavinen, elegantti ja pehmeä. Hirsiseinät on käsitelty Tikkurilan kuultavalla sävyllä. Maalattujen seinien sävy on Teknoksen T1724. Keittiön ja olohuoneen tehosteseinien materiaali on Cameleo Concrete / Suomen betonileimasin.

Keittiö

Keittiön kalusteissa on käytetty Puustellin valikoiman parhaimmistoa. Maalatun mustan oven pinnassa on satiinilakkaus joka hylkii likaa ja sormenjälkiä. Mustaan sävyyn on yhdistetty vaaleata puuta, joka keventää keittiön kokonaisuutta ja tuo siihen valoisuutta. Keittiön laattalattia tuo huolettomuutta arkeen ja nivoutuu vaivattomasti keittiön muihin väreihin.

Ovet: TML87 MDF Jett Black Matt TME60V Zebrano Sand
Taso: 30mm laminaatti Vicensa Oak ja Graphite Black
Lattia: Alfalux Tabula Cembro 20x120
Hana: Tapwell ARM885
Keittiöhana: brushed nickel

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen suihkuseinällä komeilee Alfaluxin Blend laatta 45x90. Muut seinät sekä lattia on laatoitettu Unicomstarker Noir 20x20 laatalla. Suihkut TVM7200 Kattosuihkupaketti brushed nickel.

Makuuhuone

Master Bedroom on talon isoin makuuhuone jossa on aseteltu walk in closet toiminnallisesti huoneen päätyyn ja hyödynnetty samalla viistomaisen tilan ominaisuudet. Sängyn pääty on toteutettu kauniilla hirsiseinien sävyyn sävytetyillä mänty puurimoilla ja pohjamaalattu mustalla Teknoksen mustalla sävyllä T1782. Huoneessa on myös ihastuttava ja petivaatteiden tuulettamiseen hyvin soveltuva ranskalainen parveke.

Piha

Pieni, toimiva viihtyisä piha. Kohteessa on käytetty aitoa kotimaista luonnonkiveä, sahattuna kivilaattana sekä perinteistä vapaamuotoista suomalaista mustaa liuskekiveä.

Leafstones- luonnonkivillä verhoiltiin kohteen aitamuurit ja talon sisäänkäynnin yksityiskohdat. Kivipaanut on kiinnitetty ruuveilla koolaukseen. Mekaaninen kiinnitys on taloudellinen, kestävä, helppo ja nopea toteuttaa.

Kalusteet

Huonekalut

Sohva, Adea, www.adea.fi Kalustus ja stailaus, Nordic Stories, www.nordicstories.fi

Valot ja tekstiilit

Nordic Stories, www.nordicstories.fi

Ulkokalusteet

Blomus / Nordic Stories

Taide

Sari Haapaniemi, www.sarihaapaniemi.fi
Maria Juditseva / Mona Mosaic, @monamosaic

Muut

Keittiö- ja kiintokalusteet: Puustelli Tampere, www.puustelli.fi
Vesikalusteet Tapwell, Nordic stories, www.nordicstories.fi / www.tapwell.fi
Portaat: Grado Design, www.grado.fi
Somisteet ja viimeistelytuotteet, Nordic Stories, www.nordicstories.fi

Kohde-esittely

Talotyyppi: Omakotitalo
Huoneistoala (m²): 104m2
Huoneiden lukumäärä: 3h+k+alk+s
Kerrosluku: 2
Runkomateriaali: Hirsi
Julkisivumateriaali: Hirsi
Energiatehokkuusluokka: A

Skandinaavista tummaa ilmettä - pehmeällä toteutuksella

Tekijät

Näytteilleasettaja

BMI Ormax/ Raija Velez
www.bmigroup.com

Pääsuunnittelija

Avarrus Arkkitehdit Oy/Meri Murto
www.avarrus.fi

Rakennuttaja

Ollikaisen Hirsirakenne Oy
www.ohr.fi

Rakennesuunnittelija

Ollikaisen Hirsirakenne Oy/Tero Ollikainen
www.ohr.fi

Pihasuunnittelija

T:mi Havupiha/Jukka Uotila
www.havupiha.fi

Sähkösuunnittelija

Spigot Oy/Otto Kantola
www.spigot.fi

LVI-suunnittelija

Spigot Oy/Seppo Kukko
www.spigot.fi

Viherrakentaja

KK-Kivetys Ay/ Mikko Kaerla
www.kk-kivetys.fi

Sisustussuunnittelija

Design Paja Oy / Nordic Stories / Johanna Hernesniemi
www.designpaja.fi / www.nordicstories.fi

Arkkitehtisuunnittelija

Avarrus Arkkitehdit/Meri Murto ja Pauli Siponen
www.avarrus.fi

Tekniset tiedot

Runko

Hirsi

Julkisivut

Ulkoseinän pintamateriaalit Painumaton lamellihirsi, mänty
Ulko-ovet Tiivi ulko-ovet www.tiivi.fi
Ikkunat Tiivi ikkunat www.tiivi.fi

Perustukset ja alapohja

Paalutettu sokkelipalkki eristehalkaisulla, Kovapalkki Oy Teräsbetonilaatta

Katto

Hiljainen, ekologinen ja esteettinen Ormax Evo katto. BMI Ormax www.bmigroup.fi
Hengittävä ja erittäin kestävä Divorol aluskate. www.icopal.fi

Seinät, lattiat

Lattiat Laatta ja vinyyli

Väliseinät ja -ovet

Seinät Rungot 39x66 ja kipsilevy, Puumerkki Oy, www.puumerkki.fi
Ovet Jeldwen väliovet, www.jeld-wen.fi
Teräsportaat Grado Design Oy, www.grado.fi

Tilavarusteet

Vakiokiintokalusteet Puustelli Group Oy www.puustelli.fi
Kylpyhuonekalusteet Puustelli Group Oy www.puustelli.fi

Talotekniikka

LVI-järjestelmät Vuosihyötysuhde 75%, ilmanvaihtokerroin 0,79, lto laitteessa integroitu kosteusanturi, liesituuletin aktiivihiilisuodattimella
Lämmöntuotanto Maalämpö / kalliolämpö
Lämmönjako talon sisällä Vesikiertoinen lattialämmitys

Sähköjärjestelmät

Perinteinen sähköjärjestelmä

Piha-alue

Pihan materiaalit Aidat kivipaanuverhouksella. Muurit: Leafstone luonnonkivillä verhoiltu, Liuskemestarit www.liuskemestarit.fi
Kasvillisuus Havukasvit, puut, pensaat ja alppiruusut: Mattilan Taimistot Oy

Seuraavaksi

Tuusula 2020

24. Omatalo Kulma

Omatalo Kulma on moderni pohjoismainen, hengittävä puutalo kansainvälisillä vaikutteilla.

Tuusula 2020

25. Kontio Hill House

Pienelle tontille sovitettu kaksikerroksinen hirsitalo henkii luksusta ja edustaa toimivaa nykypäivän tarpeisiin suunniteltua tilankäyttöä.