Tuusula 2020

27. Lammi-kivitalot Duplio B - Aalto

Duplio Aalto on nelihenkisen lapsiperheen kompakti koti, jossa jokainen neliö on tarkkaan harkittu. Käytännöllinen pohjaratkaisu ja makuu- ja oleskelutilojen jakaminen eri kerroksiin takaavat asumismukavuuden.

Eteisen ja olohuoneen korkeat tilat antavat ilmettä ja tilan tuntua. Autokatokset on sijoitettu osaksi kokonaisuutta niin, että kadulta pääsee ajamaan suoraan katoksiin. Samalla niiden päälle sijoitetut kattoterassit toimivat lisätilana asukkaille ja tekevät rakennuksen katu- ja pihajulkisivusta mielenkiintoisen.

Yläkerran iso kattoterassi on suunniteltu perheen yhteiseksi ajanviettopaikaksi, jonka toiminnoissa on huomioitu myös lasten toiveet. Kohteen kiinteissä pinnoissa on panostettu laadukkaisiin ja ajattomiin materiaaleihin. Valkoiset kivipinnat yhdistyvät lämpimään puuhun ja mustiin yksityiskohtiin niin ulko- kuin sisätiloissa. Sisustukseen on tuotu väriä, se on raikas, moderni ja tyylikäs. Duplio Aalto on urbaani, kompakti ja kustannustehokas kivitalokoti.

Rakentajaperheiden blogi Lammi-Kivitalot Duplio 
Instagram: @DuplioAalto Facebook: @Duplio2020

Koti on suunniteltu nelihenkiselle perheelle johon kuuluu äiti, isä ja kaksi alle kouluikäistä tyttöä. Vanhemmat tekevät tietotyötä ja työskentelevät usein etänä kotoa käsin. Perhe viettää paljon aikaa kotona, joten toiminnallisuuksiin ja esteettiseen ympäristöön on panostettu.

Tavoitteena oli saada selkeä ja toimiva pohjaratkaisu, jossa ei ole hukattu neliöitä käytäviin tai auloihin. Korkea sisääntulo, sen vastaparina oleva olohuoneen korkea tila ja ilmava porras takaavat sen, että valo pääsee virtaamaan läpi asunnon. Alakerrassa sijaitsevat koko perheen yhteiset oleskelutilat - olohuone ja ruokailutila avoimessa tilassa ja keittiö puoliseinän takana. Saarekkeeseen ei ollut halua eikä neliöitä, jonka vuoksi keittiö päädyttiin erottamaan muusta tilasta 130 cm korkealla harkkorakenteisella puoliseinällä. Näin tila jää ilmavaksi jättäen kuitenkin keittiön tasolla mahdollisesti olevan sotkun piiloon.

Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, vanhemmille oma ja molemmille lapsille omat huoneet. Säilytystilat on upotettu huoneiden välisiin seiniin, jolloin huoneet eivät sijaitse suoraan toisissaan kiinni vaikka vierekkäin ovatkin.

Neliöt on käytetty tehokkaasti - perheen toivoma työtila on saatu integroitua yläkerran porrastasanteelle pinnakaiteen yhteyteen. Myös yläkerran 1,2m2 kokoinen pikku-WC tuntuu yllättävän tilavalta.

Kompaktin kodin ytimenä on toimivat tilaratkaisut ja asumismukavuus. Koko alakerta, piha ja kattoterassi on perheen yhteistä oleskelutilaa. Koti ja sen sisustus muodostavat esteettisen kokonaisuuden.

Rakentamisvaiheessa on pyritty kiinnittämään huomiota rakenteen tiiveyteen. Lämmitysmuodoksi valittiin ekologinen maalämpö, joka antaa myös mahdollisuuden viilentää asuntoa kesäisin. Sähkösuunnitelmassa on huomioitu mahdollisuus aurinkopaneelien ja sähköauton latauspisteen asentamiseen.

Suunnittelijan kommentti

Tästä kohteesta löytyy mielenkiintoisia ja tavallisesta poikkeavia ratkaisuja kompaktissa paketissa. Neliöitä oli käytössä maltillisesti niin tontin kuin rakennusoikeuden suhteen, mutta lopputuloksesta tuli erittäin onnistunut. Iso kiitos kuuluu myös innostuneille ja suunnitteluun panostaville asiakkaille.

Jo suunnittelun alkuvaiheessa nousi esiin toive tuplaharjakatosta, joka saatiinkiin istumaan suunnitelmaan hyvin. Tontti on paritalolle pieni, joten lisää ulko-oleskelutilaa luotiin autokatosten päälle sijoitettujen kattoterassien avulla. Kummankin asunnon pohjaratkaisussa on vaikuttava avoin vyöhyke sisääntulon ja takaterassin välillä: sekä sisäänkäynti että ruokailutila ovat ilmavan korkeat, ja niiden keskellä oleva kevyt porras päästää valoa lävitseen. Makuuhuoneet on sijoitettu toiseen kerrokseen, ja asuntojen päämakuuhuoneista on yhteys kattoterassille.

Julkisivuissa on yhdistelty valkoista rappausta, lämpökäsiteltyä puuta ja mustaa peltiä. Tuplaharjakatto sekä syvennetyt korkeat sisäänkäynnit antavat rakennukselle omaleimaisen ilmeen, jota moderni ikkunasommittelu tukee. Duplio on persoonallinen ja toimiva kokonaisuus, joka kuvastaa asukkaitaan!

Sisustus

Sisustuksen lähtökohtana on ollut laadukkaat materiaalit, aikaa kestävä design ja oivaltavat tila- ja kalusteratkaisut. Yksityiskohdat ja sisustus jatkavat talon arkkitehtuuria. Kiintokalusteisiin on valittu kalustemaisia ratkaisuja ajattoman ja vähäeleisen tunnelman luomiseksi. Mittatilaushuonekalut hyödyntävät olemassa olevat tilat tehokkaasti. Esteettinen ja uniikki sisustus luo tilaan viihtyvyyttä. Asumismukavuutta lisää sisustuksen värimaailma, akustiset ratkaisut äänimaailman pehmentäjinä, perheelle mieluinen värilämpötila valaistuksessa sekä mahdollisuus vaikuttaa huonelämpöön maaviileällä ja ikkunoiden moottoroiduilla aurinkosuojakaihtimilla. Laadukkaiden materiaalien merkitys on suuri - aito puu jalkojen alla, teräsportaat ja kvartsitasot kestävät aikaa ja elämää.

Kiinnitä huomiota näihin:

  • Oivaltavat tila- ja kalusteratkaisut - Porraskaiteeseen integroitu työpiste, lasten sänkyjen muunneltavuus vieraspedeiksi
  • Tehokkaat neliöt - Hukkatiloja ei ole, säilytystilan määrä on maksimoitu kekseliäästi
  • Värien käyttö - Värejä on käytetty rohkeasti ja taidokkaasti läpi koko asunnon
  • Taide - Maalaukset, lasiveistokset, installaatiot ja akustiikkataide ovat olennainen osa kokonaisuutta

Olohuone

Olohuone on yhtä avonaista tilaa, josta avautuu näkymä keittiöön, ruokailutilaan sekä koko asunnon keskellä sijaitseviin leijuviin portaisiin. Olohuoneen keskiössä on suuri korallin värinen kulmasohva ja moniin käyttötarkoituksiin sopiva rahi. Perheen itse suunnittelema kulmatakka on olohuoneen ja ruokailutilan keskellä, ja sen korkealle sijoittuvasta takkaluukusta tuli näkyy laajasti eri suuntiin. Ruokailutila asettuu osittain olohuoneen kahden kerroksen korkuisen tilan alle, josta avautuu suuri toiseen kerrokseen ulottuva akustiikkataideteos. Korkea lasiliukuovi yhdistää olohuoneen takapihan terassiin, joka kesäisin toimii oleskelutilojen jatkeena.

Keittiö

Keittiöksi valittiin vaaleanharmaa Noblessan kalustemainen vetimetön malli, jossa kodinkoneet on piilossa näkymättä olohuoneen puolelle. Puoliseinän takana sijaitseva keittiö sulautuu tyylikkäästi avonaiseen oleskelutilaan. Kylmäkalusteet on sijoitettu integroitujen kalusteovien taakse. Työtasona on valkoinen kvartsitaso, joka jatkuu myös välitilaan.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen toisella puolella on hartsiseinäinen WC- ja kodinhoitotila, ja toisella puolella laatoitettu suihkutila, josta sauna on erotettu minimalistisella lasiseinällä. Tyylikäs Radiata Männyllä paneloitu katto ja sauna tuovat kylpyhuoneeseen lämpöä ja ihanan tuoksun. Mustat yksityiskohdat korostavat muuten vaaleita pintoja. Hopeapulveri tekee hartsipinnoitteesta eloisan. Yhden seinän levyinen kodinhoitotila kätkee sisäänsä IV-koneen ja runsaasti säilytystilaa.

Lasten huoneet

Koska rakennusoikeus ei mahdollistanut vierashuonetta, on asia huomioitu kalustevalinnoissa. Molemmissa lastenhuoneissa on sängyt, joista saa tarvittaessa vierasvuoteet. Toisessa lastenhuoneessa (MH 2) sängyn alalaatikoista avautuu kaveripeti ja toisen lastenhuoneen (MH 3) sängyn saa levitettyä parivuoteeksi. Sängyt on toteutettu mittatilaustyönä, joten ne istuvat huoneiden muotoon sulavasti. Lasten huoneen sisustusta täydentää Riika Anundin maalaukset ja maalauksen pohjalta toteutettu saumaton tapetti. Ikkunoissa on lasien väliin asennetut moottoroidut ja puheohjattavat pimennyskaihtimet.

Makuuhuone

Makuuhuoneessa on panostettu hyvään uneen. Sisustus on sekä materiaaleiltaan että väritykseltään seesteinen ja rauhallinen. Tavaran määrää on karsittu ja hyvin suunnitellut säilytysratkaisut tekevät vaatteiden ja tavaroiden järjestyksessä pitämisestä helppoa. Moottorisänky lisää mukavuutta ja tuo terveyshyötyjä. Sekä sänkyä että ikkunoiden väliin asennettuja pimennysverhoja voi säätää langattomasti mobiilisovelluksella.

Taide

Kohteen taidesuunnitelman on tehnyt muotoilija-taiteilija Riika Anundi. Taidesuunnittelu käsittää rakennuksen taideteosten, taide-esineiden ja taidetuotteiden kokonaisvaltaisen suunnittelun. Taidesuunnittelun lähtökohtana on rakennuksen arkkitehtuuri ja sisustussuunnitelma niin, että rakennus, sen sisustus ja taide muodostavat yhtenäisen uniikin kokonaisuuden.

OH: "Kuuma" 170x150, akryyli ja öljyväri kankaalle, Riika Anundi. "Euforia" 60x70, akryyli mdf-levylle, Riika Anundi
MH1: "Huuma" 160x100, akryyli ja öljyväri kankaalle, Riika Anundi
MH2: Taidetapetti Riika Anundin teoksesta "Euforia". Tapetin toteutus: Arazzo, www.arazzo.fi. "Ystävyys" 70x60, akryyli mdf-levylle, Riika Anundi
MH3: "Ilmapallon ulkoilutus" 100x100, akryyli kankaalle, Riika Anundi

Lasten huoneiden sisustuksen viimeistelevät Viivi Lehdon lasiveistokset, Bunny-maljakot.

MH2: "Bunny no. 3 Totoro", Viivi Lehto
MH3: "Bunny no. 7 Bunny tail", Viivi Lehto

Eteisen ja olohuoneen korkeiden tilojen akustiikkateokset on suunnitellut Kati-Annika Aalto. Teokset pehmentävät tilan äänimaailmaa toimien samalla sisustuksellisina taideteoksina. Teokset on toteuttanut turkulainen akustisten sisustusratkaisujen asiantuntija Soften. Olohuoneen mittatilaustyönä valmistettu neljä metriä korkea teos koostuu kymmenestä kolmiulotteisesta akustiikkaelementistä. Korkean eteisen orgaaninen sommitelma muodostuu eri muotoisista ja värisistä akustiikkaelementeistä. Elementtien akustoiva huopa on valmistettu kierrätetyistä PET-muovipulloista Suomessa. Materiaali on täysin kierrätettävää ja se täyttää myös hyvän sisäilman laadun vaatimukset.

Kohde-esittely

Talotyyppi Paritalo
Huoneistoala (m²): 107
Huoneiden lukumäärä 4 h + kt + s + autokatos + varasto
Kerrosluku: 2
Runkomateriaali: Kivi
Julkisivumateriaali: Rappaus ja puu
Energiatehokkuusluokka: B, matalaenergiatalo

Katso kohteen sisustuskierros

Lapsiperheen kompakti koti, jossa jokainen neliö on tarkkaan harkittu.

Tekijät

Rakennuttaja

Kati-Annika ja Sami Aalto

LVI-suunnittelija

LVI-ins.tsto Risto Ojala

Näytteilleasettaja

Lammin Betoni Oy / Marjo Mäki
www.lammi.fi

Rakennesuunnittelija

Loghousemaster Heikki Enäsuo

Arkkitehtisuunnittelija

Arkkitehtitoimisto Saika design Oy/Tiina Sainila
www.saikadesign.fi

Pihasuunnittelija

Pihavisio Oy, Janita Viljanen
www.pihavisio.fi

Sisustussuunnittelija

Kati-Annika Aalto
www.duplio.fi

Pääsuunnittelija

Arkkitehtitoimisto SAIKA Design
www.saikadesign.fi

Sähkösuunnittelija

RH-Sähkö Oy, Reijo Härkönen
www.rh-sahko.fi

Viherrakentaja

PLL Rakennus Oy / Petrit Kola
www.pllrakennus.fi

Tekniset tiedot

Ulkotasot

Parvekkeet: Parma ontelolaatta P18

Julkisivut

Ulkoseinän pintamateriaalit Julkisivurappaus: StoLotusan®, Etelän Rappaus Oy. Julkisivuverhous: Luna Panel System 20x142 Hidden Nailing, tehdasmaalattu paneeli, Lunawood, www.lunawood.com
Ulko-ovet Lammin Ikkuna Oy, liukuovi Profin Oy. Lukot: Yale Doorman -älylukko, www.abloy.fi, www.yale.fi
Ikkunat Lammin Ikkuna Oy

Perustukset ja alapohja

Lammi Tassu LT26, Lammi Harkko LL400

Katto

Konesaumapeltikatto, kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät Sadex Oy
Umpiräystäs, materiaali Lunawood

Seinät, lattiat, ikkunat, portaat

Sisäportaat Sisäportaat Grado Design Oy
Kattoristikot Kotasen Puutyö Oy, puhallusvilla Isover Insulsafe
Lattiat Lankkuparketti Tammi Vintage Nordic, Timberwise, www.timberwise.fi.
Jalkalistat: Maler AAVA, www.maler.fi.
PH/KHT & WC lattia: Marmorimosaiikki Carrara Diamant, Pukkila, www.pukkila.com. Seinät PH: Ice White Wall Mat, Pukkila, www.pukkila.com.
KHT & WC: Hartsipinnoite, Toscana Idrogel-hartsigeeli, Belle Arti, www.bellearti.fi.
Hartsin asennus: Miska Hyvärinen / Pittoresco, IG: @pittoresco_construction.
Sauna: Luna Panel System 14x140 Radiata mänty, Lunawood, www.lunawood.com
Saunan panelointi: Radiata Mänty, Lunawood Oy, www.lunawood.com. Portaat KANNEL, Grado Design Oy, www.grado.fi

Väliseinät ja -ovet

Väliseinät Lammi Harkko VSK100
Lasiseinät Saunan lasiseinä: Vetro 656, Hietakari / Sandriff, www.hietakari.fi
Väliovet Joroisten Taiteovi Oy, www.joroistentaiteovi.fi.
Ovien ja karmien pinnat: CWP LPLY tekninen vaneriviilu, www.hvloy.com.
Heloitus: Häfele, www.hafele.fi
Liukuovet WC: Liukuoven mekanismi: Helaform Saga, Soft Close -ovihidastin, www.helaform.fi

Tilavarusteet

Tulisija Suomen Sisustustakka Oy, www.suomensisustustakka.fi
Vakiokiintokalusteet Vetimetön Line N Touch, Noblessa Keittiöt/Sete Oy, www.noblessakeittiot.fi.
Kodinkoneet: Tasotuuletin ELICA, kalusteuuni höyrytoiminnolla AEG.
Taso & välitila: Silestone-kvartsitaso Blanco Zeus, Cosentino, www.cosentino.com.
Tasojen työstö: Tulikivi, www.tulikivi.fi.
Allas: Blanco Etagon.
Kalusteiden integroitu valaistus himmennettävä + värilämpötilan säätö, Noblessa Keittiöt/Sete Oy.
Eteisen liukuovikomero, Stirpe, www.stirpe.fi.
MH 1-3: Vaatekaapit: Vetimetön Fashion, Noblessa Keittiöt/Sete Oy, www.noblessakeittiot.fi.
MH1: Lipasto: Vetimetön Inline, Noblessa Keittiöt/Sete Oy, www.noblessakeittiot.fi
Kylpyhuonekalusteet Vetimetön Inline, Noblessa Keittiöt/Sete Oy, www.noblessakeittiot.fi.
Pesukoneet: AEG. Silestone-kvartsitaso Blanco Zeus, Cosentino, www.cosentino.com
Muut tilavarusteet Keittiön ja kylpyhuoneen tasot: Silestone-kvartsitaso Blanco Zeus, Cosentino, www.cosentino.com.
Tasojen työstö: Tulikivi, www.tulikivi.fi.
Hanat & suihkut: Tapwell, www.tapwell.fi.
Linjalattiakaivot: Unidrain HighLine Custom, www.unidrain.fi.
Pyyhekuivain: TANGO, Rej Design, www.rejdesign.fi.
Seinä-WC: IDO Glow 66, www.ido.fi.
Geberit Sigma -piilohuuhtelusäiliö, www.geberit.fi.
Kiuas: Sumu E 9 kW, Tulikivi, www.tulikivi.fi.
Saunan lauteet: Luna SHP Sauna Radiata 26x140,
Lunawood, www.lunawood.com.
Kiinteä valaistus: Junistar Lux & Junistar Soft 4000K, SG Lightning, www.sg-oy.fi

Talotekniikka

LVI-järjestelmät Vallox 110 MV, www.vallox.fi, LTO-vuosihyötysuhde: 75%, ilmanvaihtokerroin: 0,63
Lämmöntuotanto Maalämpö, Lämpödiileri, ilmanvaihto Vallox Oy
Lämmönjako talon sisällä Vesikiertoinen lattialämmitys

Sähköjärjestelmät

Reijo Härkönen, RH-Sähkö, www.rh-sahko.fi

Piha-alue

Paritalon pihassa yhdistyvät asukkaiden toiveet: lapsiperheen moderni ja helppohoitoinen oleskelupiha sekä harrastajaviljelijän toive hyötypuutarhasta. Talon sijoittuminen tontille jakaa pihan julkiseen etupihaan ja muurin ja aitojen avulla rajattuun suojaisaan oleskelupihaan takana. Pihaa täydentävät tilavat kattopuutarhat, jotka tuovat pienelle tontille lisätilaa oleskeluun ja hyötykasvien viljelyyn. Asuntopihoja ei ole erotettu toisistaan, vaan piha-alue on asukkaiden toiveesta säilytetty yhtenäisenä ja avoimena, jossa yhdistävänä elementtinä toimii selkeäasti rajattu nurmialue pihan keskellä. Asukkaiden omat oleskelu- ja harrastetilat sijoittuvat tontin päätyihin.

Pihan kasvivalinnoissa on yhdistelty molempien asukkaiden toiveita kukkivasta ja runsaasta kasvillisuudesta moderniin ja selkeään.
Pihan materiaalit Etupihan kiveys: Kartanolaatta 278x278x60 musta, Kartanokivi 278x138x60 musta, Kartanonoppa 138x138x60 musta, Rudus Oy, www.rudus.fi. Etupihan istutusaltaat: Antikko 330x165x165 musta, Rudus Oy, www.rudus.fi
Kasvillisuus Istutukset: Marikan Puutarhapalvelut - Perenna & Penkki, Marika Törrönen, www.perennajapenkki.fi
Ulkoporeallas Drop Lähde, Drop Design Pool Oy, www.drop.fi

Seuraavaksi

Tuusula 2020

30. Jämerä Salmiakki

Salmiakki on leikkisä, ja kapeasta rungostaan huolimatta avara koti.

Tuusula 2020

31. Jämerä Laventeli

Jämerä Laventeli on pienin kahdentoista townhousetalon ryhmärakennushankkeen taloista.