Tuusula 2020

3. Villa Fortuna

Villa Fortuna on suunniteltu perheen pitkäaikaiseksi kodiksi, joka kestää aikaa ja jossa koko perhe viihtyy.

Lähtökohtina suunnittelussa ovat olleet toimivuus, turvallisuus, laadukkaat materiaalit ja mahdollisuudet yhteiseen oleskeluun.

Suunnittelussa on korostettu avaria sisätiloja sekä atrium-pihan läpi kulkevia näkymälinjoja, joissa sisätila ikään kuin jatkuu ulkotilaan. Rakennuksen ilme kadun puolella on kuin näyttävä taide-elementti, sillä hirsistä ladottu säleikköseinä pyrkii leikkimään valolla ja varjolla ympäri vuorokauden. Sisäpihan puolelta rakennus on avoin ja syleilevä.

Talo on suunniteltu perheen pitkäaikaiseksi kodiksi, joka olisi aikaa kestävä ja sellainen missä koko perhe viihtyy. Toimivuus, turvallisuus, laadukkaat materiaalit ja yhteinen oleskelu lähtökohtina.

Suunnittelijan kommentit

Suunnittelun haasteina - mutta myös innoittajina - kohteessa olivat erikoiset asemakaavamääräykset ja tiiviisti asetetut rakennusalueet. Atrium-pihan ympärille kiertyvä rakennus todettiinkin pian näissä olosuhteissa hyvin toimivaksi perusratkaisuksi. Massoittelun ideana oli se, että rakennuksen ilme kadun puolella on muurimainen ja näyttävä- sisäpihan puolella avoin ja syleilevä. Laaja ja loiva pulpettikatto sitoo rakennusmassat yhteen ja kattaa osan oleskelupihasta etelässä.

Modernissa hirsitalossa on puu keskeisessä roolissa myös valaistun tehosteseinän materiaalina ja kadun päätteenä olevana taide-elementtinä. Hirsistä ladottu säleikköseinä pyrkii leikkimään valolla ja varjolla ympäri vuorokauden - päivällä auringon kierto muuntaa seinän ilmettä sekä syvyysvaikutelmaa ja illalla valaistus tekee siitä sisäänkäyntiä korostavan valoaiheen.

Näyttävä sisääntuloaula jakaa ensimmäisen kerroksen oleskelutiloihin ja allasosastoon. Kaksikerroksinen aula avautuu lasipinnoin etelään oleskelupihalle ja yhdistää sen visuaalisesti sisääntulopihaan. Ylemmässä kerroksessa sijaitsevat makuuhuoneet- vanhempien tilat ovat aulan yllä olevalla sillalla kytkettyinä lasten makuuhuoneisiin. Suunnittelussa pyrittiin korostamaan avaria sisätiloja sekä atrium-pihan läpi kulkevia näkymälinjoja, jotka antavat vaikutelman, että sisätila ikään kuin jatkuu ulkotilaan.

Eri käyttötarkoitusta palvelevat tilat on saatu näin omiin erillisiin sektoreihinsa, mutta kytkettynä atrium-pihan kautta visuaalisesti toisiinsa. Mielestämme tästä modernista hirsitalosta saatiin näillä konsteilla valoisa, kepeä ja kiinnostava. Kommentit: Aki Hiltunen ja Virpi Pääjärvi

Pohjaratkaisu

Talon pohja jakaa talon erilaisiin tiloihin ja toiminnallisuuksiin. Talon alakerta on jaettu keittiö-ja oleskelutilaan toisessa päässä ja toisessa päässä on spa-osasto ja kodinhoitohuone. Yläkerta on jaettu sillalla aikuisten ja lasten siipeen. Lasten siivessä on myös lapsille yhteinen aula, jossa voi pelata ja leikkiä.

Sisustus

Koti on suunniteltu perheelle jossa on pienet lapset, mutta pyritty ottamaan huomioon myös lasten kasvaminen ja tarpeet myöhemmin. Esimerkkinä yläkerran kalusteet, jotka ovat pääosin Muuramelta Pirkko Stenrosin suunnittelemia. Tuotteet ovat ajattomia, liikuteltavia ja muunneltavia.

Sisustukset tavoitteet

Sisustuksen tavoitteena on panostaa laatuun ja toimivuuteen. Lähtökohtana ajaton ja klassinen sisustus joka toimii myös lapsiperheessä. Lasten huoneiden sisustuksessa on pyritty huomioimaan lasten omia toiveita ja ideoita.

Olohuone

Olohuoneessa on korkeat sisäpihalle avautuvat näkymät ja paikka perheen yhteiselle oleskelulle. Luonnolliset värit ja ripaus kultaa.

Keittiö

Keittiön korkeat kaapit sulautuvat väriensä puolesta hirsiseiniin ja suuren saarekkeen ympärillä voi laittaa ruokaa ja myös ruokailla, baarituoli Cobellosta. Aamiaiskaappi helpottaa avokeittiön siistinä pitoa. Keittiön ja ruokailutilan kruunaa takka ja leivinuuni. Tyylikkäät ovat myös Gaggenaun kodinkoneet. Suuri ylämaan graniitin ruokapöytä sekä Gubin ruokatuolit muodostavat ruokailutilan.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneet on sisustettu klassisesti marmorilla ja vaaleilla sävyillä johon luksusta tuovat näyttävät hanat ja suihkut. Kylpyhuonekalusteet ovat yksinkertaisen linjakkaat, jotta yksityiskohdat tulevat paremmin esille

Alahuone

Allashuoneessa on suuret ikkunat ja lasiliukuovet pihalle ja puistoon. Uima-allas luo tilaan erityisen tunnelman yhdessä kultaisen seinän ja valaistuksen kanssa. Allashuone on tarkoitettu rentoon oleskeluun.

Sisustussuunnitelijan kommentti

Halutaan vaalia laatua, jolloin sisustukseen valittu tyylinsä vuosien saatossa todistaneita ajattomia klassikoita. Design-klassikoiden rinnalle tuotu muutamia trendikkäitä yksityiskohtia sekä pienyrittäjien tuotantoa. Maanläheiset sävyt, luonnonmateriaalit ja klassinen tammi. Musta sekä kulta antavat ripauksen särmää. Kotiin on valittu laadukasta, aikaa ja kulutusta kestävää, jolloin myös vastuullista.

Piha

Talon asukkaat toivoivat pihastaan suojaisaa kokonaisuutta oleskeluun ja perheen lasten leikkeihin.

Pihan jyhkeät, valaistut, graniittikivimuurit yhdistettynä selkeisiin portti- ja aitaratkaisuihin rajaavat tätä ryhdikästä ja selkeää pihaa. Pihan etupihasta haluttiin selkeä, tilava, talon pääsiäänkäyntiä korostava. Pintamateriaaliksi valittiin talon julkisivun väriin sopiva betonikivi. Käynti takapihalle käy graniittilaattoja pitkiin talon sivusta.

Talon asukkaiden oleskeluun ja lasten leikkeihin suunniteltiin selkeät terassi- ja nurmialueet talon takapihalla. Atriummainen sisäpiha massiivisen graniittipinnotteisen ulkotakan kruunaamana luo oleskelualueelle ilmettä. Jyhkeitä graniittikivimuureja pehmennetään pienin graniittikivin rajatuin istutusaluein. Takapihan portista avautuu kulku asuinalueen puistoon. Talon toiselle puolelle jää pieni sisäpiha, joka on rajattu metalliaidalla ja kasvillisuudella.

Talon allashuoneen ja autotallin viherkatot luovat lisää viihtyisyyttä tiiviisti rakennetulle asuintaloalueelle. Viherkatto sitoo myös merkittävästi sadevettä ja näin hulevedet eivät rasita viemärijärjestelmiä.

Taide

Talon taulut ovat Jenni Emilian JenniEmiliaDesignilta sekä Jukka Rintalalta. Talossa on myös lasten huoneissa art4u:n seinätaidetta. Lisäksi sisustuksessa on taiteija Laura Väreen kalusteita.

Kohde-esittely

Talotyyppi: Omakoti
Huoneistoala (m²): 246
Huoneiden lukumäärä: 5h+k+allashuone+s+autotalli
Kerrosluku: 2
Runkomateriaali: Hirsi
Julkisivumateriaali: Hirsi
Energiatehokkuusluokka: B

"Hirsistä ladottu säleikköseinä pyrkii leikkimään valolla ja varjolla ympäri vuorokauden."

Haluatko antaa meille palautetta?

Mikä toimii, mikä ei? Ruusut ja risut ovat yhtälailla tervetulleita, joten kevennä mieltäsi ja kerro meille, mistä pidit tai mistä et. Kiitos!

Tekijät

Näytteilleasettaja

Ollikaisen Hirsirakenne Oy/Heidi Willman
www.ohr.fi

Pääsuunnittelija

Suunnittelutoimisto Arktika/Virpi Pääjärvi
www.arktika.fi

Rakennuttaja

Yksityinen rakennuttaja

Rakennesuunnittelija

Ollikaisen Hirsirakenne Oy/Tero Ollikainen
www.ohr.fi

Pihasuunnittelija

Maisemasuunnittelija Minna Harju / Viherkuutio Oy
www.minnaharju.fi

Sähkösuunnittelija

Taloautomaatiokauppa.fi/Lecon Ville Paavola
www.taloautomaatiokauppa.fi

LVI-suunnittelija

Insinööritoimisto Vesitaito Oy
www.vesitaito.fi

Viherrakentaja

Rainset Oy
www.rainset.com

Sisustussuunnittelija

Annina Kekoni/Design House Annina Kekoni
www.anninakekoni.com

Arkkitehtisuunnittelija

OSUMA Arkkitehdit Oy/Aki Hiltunen
www.osuma.co

Tekniset tiedot

Ulkotasot

Parvekkeet lehtikuusi, lasikaiteet

Runko

Hirsi

Julkisivut

Ulkoseinän pintamateriaalit Painumaton lamellihöylähirsi, Kuusi, Ollikaisen Hirsirakenne Oy
Ulko-ovet Pihla Group Oy/Pihla 0800-550880 www.pihla.fi
Ikkunat Pihla Group Oy/Pihla 0800-550880 www.pihla.fi

Perustukset ja alapohja

Betoni, Paalutettu sokkelipalkki eristehalkaisulla, Kovapalkki Oy

Katto

Konesaumapeltikatto, Ruukki

Aureskoski kattopaneeli mänty, harjattu puhtaan valkoinen sts 15x215 RTV. Lämpökäsitelty Radiata mänty sts 15x140 Harvia

Seinät, lattiat

Lattiat Keraaminen laatta Spazio Bianco, Casalgrande Padana, RTV ja Timberwise, Tammi Select parketti 270x2500mm
Seinät hirsipaneeli, Ollikaisen hirsirakenne ja Marmoker Statuario Oro Lucido, Casalgrande Padana ja Mosaiikki Step Gold, RTV
Suojakaide Grado Design Oy www.grado.fi

Väliseinät ja -ovet, portaat

Liukuovet: Profin Oy 08-8153700 www.profin.fi
Massiivikehysovet: Jeld Wen Suomi Oy 020-1100206 www.jeld-wen.fi
Pääovi massiivitammi, Puusepänliike Hannes Oy
Teräsportaat Grado Design Oy www.grado.fi

Tilavarusteet

Tulisija Uunisepät Riekko takkaleivinuuni
Vakiokiintokalusteet Puustelli Group Oy
Kylpyhuonekalusteet Ido Elegant, IdoGeberit
Muut tilavarusteet Puustelli Group Oy

Talotekniikka

LVI-järjestelmät Vallox tulopoisto LTO:lla, Jäähdytys ilmalämpöpumpulla
Lämmöntuotanto Maalämpö / kalliolämpö
Lämmönjako talon sisällä Vesikiertoinen lattialämmitys

Sähköjärjestelmät

Basalte KNX järjestelmä. Maahantuoja DJS Automation Oy/taloautomaatio.fi Kari Kotivirta 0505994908

Piha-alue

Pihan materiaalit Ylämaan Massive Granite Oy, Lakan Betoni Oy, UPM ProFI
Kasvillisuus Perennat: Talman Lehtopuutarha Puut ja pensaat: Huutokosken taimisto
Valot DJS Automation Oy

Seuraavaksi

Tuusula 2020

4. Paritalo Veljesteco

Kohteessa skandinaavinen ja moderni puurakentaminen yhdistyy industrial- sekä loft-henkisiin sisustusratkaisuihin.

Tuusula 2020

6. Villa Mikael

Villa Mikael on maailman vanhimmalla puurakentamistekniikalla toteutettu urbaani, ekologinen, älykäs ja helppokäyttöinen koti.