Tuusula 2020

4. Paritalo Veljesteco

Kohde on veljesten rakentama CLT paritalo, jonka ratkaisuissa ja valinnoissa on huomioitu kotimaisuus sekä ekologisuus. Kohteessa skandinaavinen ja moderni puurakentaminen yhdistyy industrial- sekä loft-henkisiin sisustusratkaisuihin. Kohde on rakennettu aktiivisen ja liikunnallisen 4-henkisen perheen tarpeisiin huomioiden toimivat ratkaisut ja pienet yleelliset hetket arjessa.

Kohde on veljesten rakentama CLT paritalo, jonka ratkaisuissa ja valinnoissa on huomioitu kotimaisuus sekä ekologisuus. Kohteessa skandinaavinen ja moderni puurakentaminen yhdistyy industrial- sekä loft-henkisiin sisustusratkaisuihin. Kohde on rakennettu aktiivisen ja liikunnallisen 4-henkisen perheen tarpeisiin huomioiden toimivat ratkaisut ja pienet yleelliset hetket arjessa.

Asukastarina

Kohteessa on huomioitu perheen yhteinen liikuntaharrastus CrossFit, jota varten on rakennettu harjoittelumahdollisuus omaan autotalliin.

Suunnittelijan kommentti

Kohteessa yhdistyy kaksi rakennuttajan kunnianhimoista tavoitetta:

  1. Rakentaa yhteen tasoon kaksi itsenäisen ja erillisen hahmoista taloa, jotka ovat toisiinsa kytketyt aputiloilla ja autotalleilla.
  2. Toteuttaa rakennukset täysin puumateriaalilla massiiviratkaisuina (clt) ilman välieristeitä. Julkisivussa puuelementit toimivat sellaisenaan pinnoitusten alustana ja ovat osin uritettuja. Runsaan puumateriaalin tuoman luonnonläheisyyden kruunaa kummankin talon omat, niin massiivipuurakenteiset pihasaunat, jotka yhdistyvät terassilla asuinrakennukseen.

Sisustus

Sisustuksen suunnitelijan kommentti

Sisustuksen merkittävin materiaali on vaalea massivipuu, joka tulee esiin niin talon rakenteista kuin myös puusepän työnä itse tehdyistä kalusteista.

Tavoite

Koti on suunniteltu 4-henkiselle aktiiviselle ja liikunnalliselle perheelle, jolle on tärkeää toimivat, tyylikkäät ja selkeät kodinratkaisut.

Sisustuksella on pyritty luomaan skandinaavinen moderni puukoti, joka kertoo perheestä ja vastaa toimivuudellaan heidän arjen vaatimuksia ja odotuksiaan. Vastapainoksi lämpimälle massiivipuulle sisustukseen on tuotu industrial- ja loft-henkistä elementtejä sekä pintamateriaaleja. Kohteen Veljesteco sisustuksessa on käytetty ekologisia luonnonmateriaaleja, kuten puuta, metallia ja kiveä. Materiaalivalinnoissa on myös haluttu huomioida tuotteiden kierrätettävyys ja ekologisuus.

Pohjaratkaisu

Kohteen pohjaratkaisu on selkeä linjainen ja yksinkertainen yhteen tasoon suunniteltu 4-henkisen perheen koti, jossa on huomioitu aktiivinen arki ja luotu mahdollisuus yhdessä oloon erityisesti ruuanlaiton ja saunomisen merkeissä.

Olohuone

Olohuone on avoin tila, joka on suoraan yhteydessä keittiöön ja ruokailutilaan. Kaikissa näissä tiloissa toistuu samat sävyt ja teema. Olohuoneessa on pyritty pitämään selkeä linja, jossa pienillä yksityiskohdilla ja laadukkaalla sisutuksella on luotu ylellinen mutta rento kokonaisuus.

Keittiö

Veljesteco kohteen asukasperheen mielestä kettiö on kodin sydän, jonka toimivuuteen ja materiaalien laadukkuuteen panostettiin huomattavan paljon. Keittiössä vietetään paljon aikaa ja laitetaan ruokaa yhdessä, joten tilasta haluttiin tarpeeksi väljä ja käytännöllinen.

U-kirjaimen mallisessa keittiössä mahtuu avaamaan kaappien ovia ja työskentelemään törmäilemättä toisiinsa. Keittiön kaapistoihin valittiin vaaleanharmaa Stoneart-liuskekivikuosi, joka sopii ympäröiviin luonnonmateriaaleihin ja yhdistyy värimaailmaltaan paritalon asuntojen välissä kohoavaan kivimuuriin.

Keittiön säilytysratkaisuja pohdittiin tarkkaan, sillä kalusteista haluttiin mahdollisimman pelkistetyn näköiset. Yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi värimaailma pidettiin yhtenäisenä, ja kaikki kodinkoneet integroitiin kaapistoihin. Säilytystilan riittävyys varmistettiin asentamalla keittiön seinäkaappien päälle lisärungot. Tuplarivistö yläkaappeja tuo paljon lisää säilytystilaa, ja alhaalta ylös asti kohoavat kaapistot ovat tyylikäs ratkaisu korkeaan tilaan.

Kylpyhuone

Kohteessa on kaksi erillistä kylpyhuonetta, joissa on haluttu pitää mahdollisimman paljon esillä CLT:n tuomaa puun lämpöä. Laatoitukset on toteutettu suurilla marmorikuvioiset laatoilla, jotka toimivat vastapainona puulle. Lattia on toteutettu yhtenävänä hartsipintana ilman laattojen saumoja. Suihkut on erotettu metallikehystetyllä lasiseinällä ja suihkunurkkauksella.

Tyttären huone

Perheen tytär on aktiivinen musiikin harrastaja. Hän toivoi, että saisi huoneen, jossa voisi tuntea olevansa luonnossa ja pystyisi tarvittaessa rauhoittuimaan musiikin soittamiseen ja laulamiseen. Tyttären huone on harmooninen metsäteemahuone, jossa pääväreinä on käytetty vihreän eri sävyjä. Metsätaidetapetilla, eri vihreän sävyillä ja runsaalla massiivipuulla on onnistuttu luomaan tunnelma, jossa on helppoa rauhoittua, tuntea luonnonläheisyys ja runsaan puun tuoma lämpö.

Piha

Kohteessa on suojainen ja aurinkoinen terassipiha, joka mahdollistaa sisätilan jatkumon ulkoilmaan. Vehreyttä pihaan tuo kasvillisuus istutusaltaissa ja ruukuissa sekä köynöskasvillisuus muurissa ja talvipuutarhan kattossa. Pihassa on huomioitu tilat oleskeluun ja ruokailuun. Drop Design ulkoporeallas tuo pihaan vesielementin sekä siirreltävä tulisija mahdollistaa aidon tulen nautinnon terassilla missä vain.

Taide

Suurlaatat ja laattataulu, turvetaulu, valokuvataulu ja metsäaiheinen valokuvatapetti sekä abstrakti taideteos.

Kalusteet

Perheen omat huonekalut
CLT massiivipuuhuonekalut: tehty itse puusepän työnä ylijäämä CLT:stä
Ruokapöytä: kivilevy K-722 Calacatta Arni, Tulikivi Oy, www.tulikivi.fi. Metallirunko: teetetty metallisepällä
Sohvapöydät: kivilevy, Caisla Oy, caisla.com, metallirunko teetetty metallisepällä
Puolapuut: Gymi Furniture Oy, gymi.fi
Säkkituolit ja rahit: SACKit, sackit.eu

Valaistus

Kiinteät valaisimet: Airam
Metsäteemähuoneen riippuvalaisin: BLiving
Master bedroomin ja ruokailutilan sekä olohuoneen riippuvalaisimet: Buster and punch

Teksiili

Perheen omat tekstiilit

Maalit

Turvetaulu, valokuvataulu, metsätapetti: Art4you, art4u.fi, CLT puupintojen käsittely: Rubio Monocoat tuotteet, www.rubiomonocoat.com

Kohde-esittely

Talotyyppi: Paritalo
Huoneistoala (m²): 130 + 24
Huoneiden lukumäärä: 5h + k + s + autotalli/varasto
Kerrosluku: 1
Runkomateriaali: CLT
Julkisivumateriaali: CLT + pelti
Energiatehokkuusluokka: B

Kohteen sisustuksessa yhdistyvät skandinaavinen selkeys ja industrial- sekä loft-henkiset elementit.

Haluatko antaa meille palautetta?

Mikä toimii, mikä ei? Ruusut ja risut ovat yhtälailla tervetulleita, joten kevennä mieltäsi ja kerro meille, mistä pidit tai mistä et. Kiitos!

Tekijät

Näytteilleasettaja

Hoset Oy
www.hoset.fi

Pääsuunnittelija

Michael Pet
www.arkm.fi

Rakennuttaja

Mia-Riitta ja Janne Lehtonen

Rakennesuunnittelija

Niko Parikka

Pihasuunnittelija

Tia Ceder /Pihapalvelu Punapuu Oy, Mia-Riitta ja Janne Lehtonen

Sähkösuunnittelija

Heikki Grunström
www.techniplan.fi

LVI-suunnittelija

Pekka Nieminen

Viherrakentaja

Janne Lehtonen

Sisustussuunnittelija

Mia-Riitta ja Janne Lehtonen, lisäksi konsultaatioapuna Jenni Paakkari /Suunnittelupalvelu Jennifer

Arkkitehtisuunnittelija

Michael Pet
www.arkm.fi

Tekniset tiedot

Ulkotasot

Terassi: PORO-lauta Pohjanmaan tiukkasyisestä kuusesta / Jukka Nissilä K-Rauta Rautapohja

Runko

Lammin harkoista muurattu perusmuurit.

Julkisivut

Ulkoseinän pintamateriaalit Uritettu CLT / HOISKO CLT Finland Oy, konesaumattu musta pelti / Uudenmaan Peltityö Oy
Ulko-ovet Pääsisäänkäynnin ulko-ovi/Tiivi Oy, muiden sisäänkäyntien ovet/Iccuna Oy
Ikkunat Komposiitti ikkunat/Iccuna Oy

Perustukset ja alapohja

Lammin tassuilla valettu anturat; Tuulettuva alapohja

Katto

Konesaumattu musta peltikatto /Uudenmaan Peltityö Oy
CLT / HOISKO CLT Finland Oy

Seinät, lattiat

Lattiat Öljytty betonilattia: Tikkurila / työ Pictrix Oy
Vihreä tekstiililaatta: Emerald / Laattapiste Oy
Harmaa tektiililaminaatti: Textoline / Hoset Oy
Hartsilattiat / Bella Art Oy, työ Pictrix Oy
Seinät CLT / HOISKO CLT Finland Oy

Väliseinät ja -ovet

Lasiseinät Tokyo Bläk / Hietakari Sandriff
Väliseinät Tokyo Bläk /Hietakari Sandriff

Tilavarusteet

Tulisija Puukiuas: Iki-kiuas Oy
Vakiokiintokalusteet Keittiö / Noblessa: ovimalli Stoneart 304/303, Työtasot: Tulikivi ja lisäksi CLT puuelementti; Kodinkoneet: Miele
Kylpyhuonekalusteet Kylpyhuoneissa tilaan suunnitellut kalusteet: Hoset Oy
Muut tilavarusteet Kodinhoitohuoneessa tilaan suunnitellut kalusteet: Hoset Oy

Talotekniikka

LVI-järjestelmät Koneellinen ilmanvaihto/Fläkt GroupFinland Oy
Lämmöntuotanto Maalämpö / kalliolämpö
Lämmönjako talon sisällä Vesikiertoinen lattialämmitys
Muut Ilmalämpöpumppu

Sähköjärjestelmät

Kodinohjausjärjestelmä /ABB free@home, Talokuitu/ Elisa

Piha-alue

Pihan materiaalit Paritalojen välinen muuri on muurattu lamminharkoista ja päällystetty suurlaatoilla (Caisla Oy) sekä rappauksella; Kiveykset etupihalla ja takapihalla
Kasvillisuus köynökset, pensasaita, istutusaltaat, ruukkuistutukset
Valot NORMA, NÄSBY, KURU /Airam

Muut tiedot

Päärakennusmateriaali CLT eli ristiinlaminoitu massiivipuu, josta on tehty talon kaikki rakenteet lattiaa lukuunottamatta. CLT on kotimainen massiivipuurakennustuote, jolle on myönnetty vähäpäästöisen rakennustuotteen M1-tunnus. Paritalon lämmitysmuotona on maalämpö.

Seuraavaksi

Tuusula 2020

6. Villa Mikael

Villa Mikael on maailman vanhimmalla puurakentamistekniikalla toteutettu urbaani, ekologinen, älykäs ja helppokäyttöinen koti.

Tuusula 2020

6. Villa Sanni

Villa Sanni on esteettinen, ekologinen ja elinikäisesti terve nuoren perheen unelmatalo.