Tuusula 2020

6. Villa Mikael

Villa Mikael on maailman vanhimmalla puurakentamistekniikalla, pilaripalkkitekniikalla toteutettu urbaani, ekologinen, älykäs ja helppokäyttöinen koti, joka on myös ennen kaikkea esteetön ja turvallinen elinikäisesti terve talo. Kokonaisuuden kruunaa huonemaiseksi suunniteltu atriumpiha.

Myös kulku tontilta kävelytielle on esteetön, näin sähköskootterilla kulkeminen niin luonnon helmassa kuin Tuusulan eri palveluissa on turvallista. Tämä edistää vaikeasti vammautuneen mahdollisimman omaehtoista ja hyvä elämää.

Villa Mikael on aidosti esteetön, esteettinen, ekologinen ja elinikäisesti terve talo.

Mikael on hiphop MM-hopeaa voittanut muusikko ja tanssija, joka loukkaantui erittäin vaikeasti 2008. Villa Mikael on rakennettu tukemaan hänen omaehtoista elämäänsä ja aktiivista kuntoutumista.

Rakennuksen ja pihan suunnittelussa on huomioitu näkymien tarjoaminen niin sisätiloissa, kuin sisältä ulos pihalle. Asuintilat ja treenitilat kiertävät atriumpihaa sen kolmella sivulla. Pihaan avautuvat laajat lasiseinät ja -ovet tarjoavat suoran yhteyden yksityiseen pihatilaan sekä runsaasti valoa keskeisiin oleskelutiloihin. Asuinrakennuksen "selkäpuolella" tilat on rauhoitettu ja näillä julkisivuilla on niukasti aukotusta.

Suunnittelijan kommentit

Villa Mikaelin sisäosat on suunniteltu toiminnollisuus, esteettömyys ja aistiesteettömyys huomioon ottaen visuaaliseksi taideteokseksi.

Koti on suunniteltu vaikeasti vammautuneen henkilön koko elämän tarpeet kattavaksi toiminnolliseksi ja terveelliseksi asunnoksi.

Suunnittelu lähti tarpeiden kartoittamisesta ja tilavaatimuksista sekä erilaisten tilojen ryhmittelemisestä niiden loogisten liittyvyksien mukaisesti. Kunkin tilan ja toimintokokonaisuuden välille mietittiin siirtymäreitit ja turha liikkuminen pyrittiin minimoimaan.

Toiminnollisuussuunnittelu tehtiin talon eri pisteissä toteutettujen mallinnuksien pohjalta. Kokonaisuudessa otettiin huomioon aistiesteettömyys, eli miten voidaan minimoida turhat elinympäristön aiheuttamat viestit ja toisaalta miten voidaan tuottaa oikeita viestejä siten, että ihmisen perustoiminnot saadaan automatisoitua. Näin jätetään kapasiteettia muille aktiviteeteille.

Erityisesti kiinnitettiin huomiota tuntopalautteeseen, valoihin ja varjoihin, väreihin ja akustiikkaan. Huonekalut on valittu väritykseltään aistiesteettömyyden ja halutun visuaalisen ilmeen huomioonottaviksi. Kalustuksessa on panostettu toiminnollisuteen ja mitoitukseen sekä monikäyttöisyyteen.

Kiinnitä huomioita näihin:

  • Olohuoneen sagraalimainen näkymä
  • Oleskelutilasta näkymä atriumpihalle
  • Esteetön keittiö
  • Esteetön ja esteettinen kylpyhuone
  • Kuntoutustila, studio, saunatila, juhlatila - täydellinen monitoimitila

Olohuone

Olohuoneen korkeus ja kulmaikkuna luovat pohjan visuaaliselle taideteokselle, joka on helposti muunneltava erilaisia tarkoituksia varten. Kalusteet on varustettu lukittavilla pyörillä, siten ne ovat helposti uudelleen järjestettäväissä myös liikuntarajoitteisen toimesta, olipa tarve sitten elokuvastudiolle tai istumaryhmälle.

Keittiö

Keittiön toiminnollisuus on rakennettu tarkkojen mittojen mukaan esteettömäksi samalla varmistaen, että kaikki toiminnot on helppo tehdä.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen sisustus on suunnniteltu esteettömäksi, kaikkien siellä tehtävien toimintojen mitoitus ja sijainti on huolellisesti harkittu. Tämä kylpyhuone todistaa sen, että esteetön voi olla esteettistä.

Kuntoutus-/musiikkistudio

Villa Mikaelin kuntous/musiikkistudio on todellinen monitoimitila. Se on varustettu kaikilla fysioterapian toteutamiseen ja kuntoiluun tarvittavilla laitteilla. Tilasta löytyy esimerkiksi HUR Pulley ja kävelykiskot katosta. Samalla se toimii myös tanssistudiona, bändin harjoittelutilanan ja musiikkistudiona. DJ-laitteet mahdollistavat tilan käyttämisen myös juhlapaikkana yhdessä suoraan edessä olevan kesäkeittiön ja oleskelualueen kanssa. Samalla tila toimii myös saunan pukuhuoneena. Pukuhuone erotetaan muusta tilasta kattokiskoilla (käytetään kävelyvaljaiden kanssa myös painokevennettyyn harjoitteluun) roikkuvalla Konton akustiikkaverholla.

Puutarha

Villa Mikaelin suojainen atriumpiha on rakennettu visualisesti kauniiksi katselukohteeksi, joka houkuttelee kasvillisuudellaan perhosia ja pikkulintuja. Tämän näkymän lisäksi piha on toteutettu toiminnallisina huoneina, jotka ovat samassa tasossa kuin varsinaisen talon lattia. Kulkuväylät ja oleskelualueet on kivetty ja olennaisilta osin sulatuslämmitettäviä. Vedenpoisto on hoidettu linjakaivoilla.

Pergolassa on kahteen suuntaan avautuva takka ja viiniköynös. Kuntoutusstudion edustalla on täydellisesti varusteltu kesäkeittiö ja tila vieraiden kestitsemiseen sekä ulkoporeamme.

Rajoilla olevat ikivihreät pohjoismaiseen luontoon sopivat kasvit estävät suoran näkyvyyden, mutta siivilöivät lävitseen valoa pihaan ja taloille.

Luonnonpintaiset muotoon leikatut liuskekivet ja vapaamuotoiset liuskekivet.

Kohde-esittely

Talotyyppi: Omakoti
Huoneistoala (m²): 219
Huonelukumäärä 3h + k + kuntoutusstudio + s + autotalli
Kerrosluku: 1
Runkomateriaali: Puu
Julkisivumateriaali: Puu
Energiatehokkuusluokka: A, Plusenergiatalo

Maailman vanhimmalla puurakentamistekniikalla toteutettu urbaani, ekologinen, älykäs ja helppokäyttöinen koti.

Haluatko antaa meille palautetta?

Mikä toimii, mikä ei? Ruusut ja risut ovat yhtälailla tervetulleita, joten kevennä mieltäsi ja kerro meille, mistä pidit tai mistä et. Kiitos!

Tekijät

Näytteilleasettaja

Honkarakenne Oyj,
www.honka.fi

Pääsuunnittelija

arkkitehdit mustonen oy / Niina Svarström,
www.arkkitehditmustonen.fi

Rakennuttaja

Mikael Turtiainen,
villamikaelvillasanni.com

Rakennesuunnittelija

Insinööritoimisto Heikki Möttönen / Heikki Möttönen

Pihasuunnittelija

Mikael Turtiainen & arkkitehdit mustonen / Tapani Mustonen / Niina Svarström,
www.arkkitehditmustonen.fi

Sähkösuunnittelija

PQR Oy / Sami Astala,
www.pqr.fi

LVI-suunnittelija

LK Energiaratkaisut Oy / Leino Kuuluvainen,
www.lkenergiaratkaisut.fi

Viherrakentaja

Kermark Oy / Jukka Savolainen,
www.kermark.fi

Sisustussuunnittelija

Mikael Turtiainen & arkkitehdit mustonen oy / Tapani Mustonen
Esteettömyys-, toiminollisuus- ja aistiesteettömyyssuunnittelu EazyeM Oy / Petri Turtiainen,
www.eazyem.com

Arkkitehtisuunnittelija

arkkitehdit mustonen Oy / Niina Svarström & Tapani Mustonen,
www.arkkitehditmustonen.fi

Tekniset tiedot

Runko

Puu

Julkisivut

Ulkoseinän pintamateriaalit Puupaneeli 145 * 25 mm (Honkarakenne Oyj), joka maalattu Pihkatex luonnon maalilla (Suomen Luonnonmaalit Oy)
Ulko-ovet Honkarakenne Oyj, sähkötoimiset ulkoliukuovet Schuco Tiptronic ASE 80.HI - (Lasivuorimaa Oy ), autotallin ovi ja sirutunnisteella avautuva koiran ovi (JK-ovet)
Ikkunat Honkarakenne Oyj, tuloilmaikkunat (Lammin ikkuna Oy), Ikkunoiden sähkötoimiset screenkaihtimet (Apollokaihdin Oy)

Perustukset ja alapohja

Perustus Perustuksena reunavahvistettu kantava laatta, joka on toteutettu XPS muoteilla. Talo on teräspaalujen päällä ja piha-alueet sekä putkilinjat on pilaristabiloitu.

Katto

Konesaumattupeltikatto lämmitettävillä jalkaränneillä (LujaPelti Oy)

Seinät, lattiat

Seinät Talon kantavat rakenteet toteutettu Honka Frame -pilaripalkkirakenteena.
Lattiat Lattia muodostuu reunavahvistetusta kantavasta laatasta, jossa eristeenä FinnFoam XPS eristettä (FinnFoam Oy) ja johon integroitu kuivaava lattiailmalämmitys (SafeDrying). Muotoonleikattu mitallistettu luonnonpintainen Bernardos liuskekivi (Liuskemestarit Oy).

Väliseinät ja -ovet, portaat

Seinät Puupaneeli 145 * 15 mm (Honkarakenne Oyj) - maalit Auro (Suomen Luonnonmaalit Oy)
Ovet Liukuovet Eclisse (Muotolevy Oy)
Sähköiset liukuovet Eclisse (Muotolevy Oy)

Tilavarusteet

Vakiokiintokalusteet Esteettömäksi rakennettu keittiö ja apukeittiö Noblessa (Sete Oy), sähköisesti alas laskeutuvat yläkaapit (Aputuote Oy), hanat (Grohe AG)
Kylpyhuone Valmiskalusteet ja kylpyhuone avusteet (Polaria Oy), kylpyhuoneen erityisratkaisut (Woodbeka), suihkuseinät (HietakariSanddriff Oy), aidosti esteetön Sauna (Harvia Oy), hanat ja wc-istuimet (Grohe AG), suihkupaneelit Wellis (ProPatio Oy)
Muut Tukikaiteet sisätiloissa (Woodbeka)

Talotekniikka

Lämmöntuotanto Villa Mikaelissa sähköä tuotetaan 5.43 MWh vuodessa energiaa tuottavalla aurinkopanelijärjestelmällä ja sitä varastoidaan 8,96 kWh akkuihin. Energia lämmitykseen ja käyttöveteen tuotetaan 16kW ilmavesilämpöpumpulla.
Lämmönjako talon sisällä Ilmakiertoinen kuivaava lattialämmitys ja säätölämmityksenä sekä jäähdytyksenä rakenteisiin integroidut puhallinkonvektorit.

Muut tiedot

Harkkorakenteinen poistoilmahormi (Schiedel Savuhormistot Oy) ja tuulitehostaja, jonka nopeus on elektronisesti vakioitu Darco (Hormex Oy)
Märkätilojen vedenposto on toteutettu linjakaivoilla ja eteistilassa on iso kurasyöppö. Kylpyhuoneessa on pesevä, kuivaava ja itsensä desinfiova wc-istuin.

Painovoimainen hybridijärjestelmä, jota voidaan ohjata automaatiojärjestelmällä. Korvausilmaikkunat, jotka varustettu lämpötilan mukaan säätyvillä venttiileillä, ääniloukolla ja sekoittajakammiolla. Harkkorakenteiset poistoilmahormistot, joissa poistoilmaventtiilit ovat elektronisesti säädettäviä. Poistoilmahormien päällä tuulitehostajat, joiden nopeus voidaan vakioida elektronisesti.

Kotiautomaatiojärjestelmä, jonka avulla ohjataan kaikkia kodin toimintoja ja joka toimii myös valvonta- ja henkilökohtaisena hälyytysjärjestelmänä. Ohjaus ohjauspaneeleista, mobiililaitteista ja äänellä.

Seuraavaksi

Tuusula 2020

6. Villa Sanni

Villa Sanni on esteettinen, ekologinen ja elinikäisesti terve nuoren perheen unelmatalo.

Tuusula 2020

7. HEVI-kivitalo Lumitiikeri

HEVI-kivitalo Lumitiikeri tarjoaa asukkailleen paitsi upeat puitteet ja ratkaisut rentoutumiseen ja yhdessäoloon, myös aktiiviseen arkeen.