12. Masku Hiidenkoti

Asunto-osuuskunta Hiidenkoti muodostuu kolmesta laadukkaasta paritalosta, joiden asunnot ovat 75m2 kokoisia kolmioita. Jokaisesta kodista on järvinäkymä. Rakenneratkaisut on valittu ympäristöä ajatellen. Asuntoihin on toteutettu ekologinen seinäralenne, ilmalämpöpumput ja kattoon integroidut aurinkopaneelit.

Kodit on suunniteltu laatua, kauneutta ja kestävyyttä arvostavalle pienelle perheelle, yksin asuvalle tai pariskunnalle. Sisustuksessa on huomioitu pitkälti suomalainen design-osaaminen ja kestävä kehitystä.

Asunto-osuuskunta Hiidenkoti edustaa uudenlaista asumisen mallia, jossa asuntoon pääsee kiinni ilman omaa asuntolainaa. Osuuskuntaan liittyessään asukas ostaa itselleen käytännössä elinikäisen asumisoikeuden. Lisää osuuskunta-asumisen eduista ja Ormax Aurinko Hiidenkodista voit lukea täältä.

Hiidenkodin kolmen paritalon hiilijalanjälkeä pienentävät esimerkiksi puurakenne ja -verhoilu, ekovillaeristeet sekä poistoilmalämpöpumpun ja vesikiertoisen lattialämmityksen muodostama vähäpäästöinen lämmitysjärjestelmä. Kaikissa taloissa on aurinkopaneelit. Tutustu kohteen hiilijalanjälkilaskelmaan täällä: Hiidenkoti hiilijalanjälkilaskelma

Pihasuunnittelu

Hiidenkodin pihan suunnittelua ohjasivat Asuntomessujen tämän vuoden teemat- vihreä teko, yhteiselo, järven lumo sekä hyvä olo. Lähtökohtana oli, että piha voi olla sekä luonnon monimuotoisuutta, että asukkaidensa hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä lisäävä. Tärkeä lähtökohta oli myös helppohoitoisuus – pihan ei haluttu vievän runsaasti hoitoresursseja tulevina vuosina.

Selkeiden kulkualueet vastapainona ovat runsaiksi kehittyvät istutusalueet, joissa kasvillisuus on helppohoitoista, ja kukkivat perennat ovat pölyttäjien ja perhosten mieleen. Rehevyys ja selkeys muodostavat yhdessä kylämäisen, viihtyisän kokonaisuuden.

Istutusalueita rajaavaksi materiaaliksi valikoitui kotimainen luonnon liuskekivi. Luonnonkiveä on myös yhteispihan oleskelualueella. Alue kutsuu istuskelemaan upean järvimaiseman äärelle, ja elävä tuli houkuttelee viettämään siellä aikaa talvellakin.

Yhteispihalla sijaitsee myös jokaiselle asunnolle varattu viljelylaatikko, jossa kasvaa maukas vihannes- tai yrttisato tai vaikka värikäs kukkaviljelmä oman mieltymyksen mukaan.

Järven puoleiselle tontin osalle kylvettiin nurmikon sijaan niitty. Niitty ei ole heti kylvön jälkeen näyttävin ratkaisu messupihaan, mutta kasvaessaan tuottaa paljon iloa! Niityn kehittyminen ottaa aikansa, mutta kärsivällisyys palkitaan upealla kukkivalla, helppohoitoisella ja yllätykselliselläkin alueella, joka rikastuttaa pihaluontoa.

Pihan eteläisen kulman luontopuutarhassa on mahdollisuus rauhoittua ja kerätä loppukesällä kypsyvää satoa marjapensaista. Kasvit saavat alueella levitä rauhassa ja istuimina toimivat puunrungot lahotessaan tuottaa asuinpaikkoja monille tärkeille hyönteisille ja lahottajille.

Tutustu lisää pihasuunnitteluun täällä.

Kohde-esittely

Talotyyppi: Paritalo Huoneistoala (m²): 75
Huonelukumäärä 3 h+k+kph+s+khh+wc
Kerrosluku: 1
Runkomateriaali: Puu
Julkisivumateriaali: Puu
Hiilijalanjäljen vertailuarvo: 13 kg CO2e/m2/vuosi
Hiilijalanjälki tonneissa: 106 tn CO2e
Energiatehokkuusluokka: B
E-luku: 97

Asunto-osuuskunta Hiidenkoti edustaa uudenlaista asumisen mallia, jossa asuntoon pääsee kiinni ilman omaa asuntolainaa.

Haluatko antaa meille palautetta?

Mikä toimii, mikä ei? Ruusut ja risut ovat yhtälailla tervetulleita, joten kevennä mieltäsi ja kerro meille mistä pidit tai mistä et. Kiitos!

Tekijät

Näytteilleasettaja

BMI-Finland Oy

Pääsuunnittelija

Unique-rakennus Oy, Jari Lautala

Rakennuttaja

Asunto-osuuskunta Hiidenkoti

Rakennesuunnittelija

TSO rakennesuunnittelu Oy, Timo Sormunen

Pihasuunnittelija

Pihailo Oy, Lea Rauta

Sähkösuunnittelija

Apeko Oy, Jaakko Kinnunen

LVI-suunnittelija

Insinööritoimisto Entek Oy, Tommi Hyvärinen

Sisustussuunnittelija

Maskun kalustetalo Oy, Anu Kämppi

Arkkitehtisuunnittelija

Lahden Kiviluoma Oy / Arkkitehtitoimisto Kari O. Parikka

Tekniset tiedot

Messukodin teknisiin tietoihin pääset tutustumaan 1.7. ilmestyvästä TM Rakennusmaailmasta.

Seuraavaksi

13. Jalava

Jalava on yksitasoinen, kolmen makuuhuoneen koti jossa yhteiseen oleskeluun on panostettu.

14. Dekotalo Kuulas

Dekotalo Kuulas on ulkoapäin raikkaan moderni ja sisältä avara ja valoisa.