Loviisa 2023

Tutustu Loviisaan

Loviisa on viihtyisä, kaksikielinen, vajaan 15 000 asukkaan pikkukaupunki itäisellä Uudellamaalla. Vuonna 1745 perustettu Loviisa oli aluksi nimeltään Degerby, mutta sai 1752 nimen Loviisa. Tuolloin Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik vieraili kaupungissa ja nimesi kaupungin puolisonsa, kuningatar Loviisa Ulriikan mukaan. Siksi Loviisaa kutsutaan myös kuningattaren kaupungiksi. Nykyään Loviisa on pinta-alaltaan suurempi kuin Helsinki, Vantaa ja Espoo yhteensä eli siellä on tilaa asua ja harrastaa. Monet sinne muuttaneet kertovat arvostavansa luontoa ja merta, edullista asumista ja luovaa tunnelmaa.

Loviisassa meri on vahvasti läsnä, mutta yhtä lailla löytyy patikointireittejä erämaamaisemissa ja virkeää maaseutua. Loviisa tunnetaan muun muassa vanhasta kaupungistaan, jossa sijaitsee yksi Suomen vanhimmista puurakennuksista: Degerbyn ratsutilan siipirakennus on peräisin 1600-luvulta. Myös Strömforsin vanha ruukkialue tarjoaa mahdollisuuden leppoisaan lomailuun historiallisesti merkittävässä miljöössä. Elämä vuosisataisessa ympäristössä jatkuu vanhoja perinteitä kunnioittaen.

Loviisaan on helppo matkustaa valtateitä pitkin, sillä kaupunkia halkovat sekä valtatie 7 että valtatie 6. Helsingistä Loviisaan on alle 90 kilometriä, Kotkasta 46 kilometriä.