Naantali 2022

Kohteet

Toteutuneita unelmia

Naantalissa nähdään runsaasti hirsitaloja, mutta myös puu- ja CLT-taloja sekä kivitaloja. Pintamaterialeista löytyy myös säänkestävä teräs, corten. Mukana on toistakymmentä talotehdasta ja oman talon rakentamista harkitseville onkin tulossa erinomainen tilaisuus tutustua eri vaihtoehtoihin.

Lähellä ranta-aluetta sijaitsevat vapaa-ajan asunnot ovat piste i:n päälle. Vapaa-ajan asunnot ovat joko hirrestä tai CLT:stä rakennettuja. Lisäksi rantaan nousee Suomen ensimmäinen saunarivitalo.

Valmistaudu messuvierailuusi ja tilaa viralliset messulehdet jo etukäteen kotiisi. Tee tilauksesi 15.6. mennessä.

36 mielenkiintoista kohdetta:

1–2 / Koti Onni / Veke on Naantalin Vuokratalojen rakennuttama neljän talon yhtiö. Kaikki talojen 11 huoneistosta ovat kaksikerroksisia. Autoja taloyhtiössä säilytetään viherkattojen alla ja jokaiselle asunnolle on varattu yksi sähköauton latauspiste. Lämmitysmuodoksi on valittu maalämmön ja aurinkoenergian hybridi. Kesäisin maalämpöä hyödynnetään viilennykseen.

3 / Honka Haiku syntyi kolmen suunnittelijan yhteisprojektina. Suomalais-japanilaishenkisen talon suunnitteli arkkitehti Marko Simsiö, pihasta vastaa japanilainen pihasuunnittelija Asako Hashimoto ja sisustuksen toteuttaa Maru Hautala. Terveellisen hirsitalon kruunaa upea spa-osasto ja kallion muotoja syleilevä terassi istuu täydellisesti maisemaan.

4 / Kannustalon Auma hurmaa kävijät muun muassa lähes 50 neliön kokoisella avattavalla lasitetulla terassilla. Aumakatto tekee ilmeestä modernin ja minimalistisen. Inspiraatio tähän talomalliin on saatu Japanista. Hulppean yhtenäisen oleskelutilan lisäksi sisältä löytyy walk in -vaatehuone. Sisustus on jälleen Helena Karihtalan käsialaa.

5 / Knaapi on Jukkatalon ensimmäinen hirsitalo Asuntomessuilla. Knaapissa vältetään muovia ja suositaan laadukkaita, aikaa kestäviä materiaaleja kuten kiveä ja puuta. Värisävyt tulevat ympäröivästä luonnosta. Ekologisen älykodin terassi sulautuu osaksi kalliota ja osittain katettu terassi mahdollistaa luonnosta nauttimisen viileämmälläkin säällä.

7 / Hirsi-Kastellin Aisti esittelee Kastellin hirsiosaamista ensimmäistä kertaa Asuntomessuilla. Oleskelu- ja tv-huone, tupa, saa rinnalleen olokeittiön. Tässä kodissa kokataan paljon, ja olokeittiössä laitetaan ruokaa yhdessä. Ikkunoista tulvii luonnonvaloa läpi talon. Kodin hillitty, skandinaavinen tunnelma on sisustussuunnittelija Iida Tuutun luoma.

8 / Betoniviidakko on saanut innoituksensa Balilta. Arkkitehdin piirtämä talo on Lakka-kivitalojen toteuttama. Pelkistettyyn kivitaloon tulee vain muutama ovi. Sisustussuunnittelija Dima Latvalahti kunnioittaa suunnittelusssa perheen omia juuria ja messuvieraat tulevat näkemään perheen kodin juuri sellaisena, kuin se messujen jälkeenkin tulee näyttämään.

9 / Yksitasoisen ja modernin Desingtalon Auroran Ruusun ikkunoista katsellaan postikorttimaisemia. Kokonaisvaltaisen maisemista nauttimisen mahdollistaa yli viisi metriä pitkä lasinen liukuoviseinä. Erillinen arkisisäänkäynti tuo käytännöllisyyttä lapsi- ja koiraperheen arkeen. Tässä kodissa sisustuksen ammattilainen on Kati Kokljuschkin.

10 / K-Raudan Villa Aalto on jokaisen rakentajan saavutettavissa oleva unelma. Puurunkoinen hengittävä, mutta energiatehokas ekorakenne ja tavallisen perheen tarpeiden kokoinen, arjessa toimiva ja tilatehokas talo muuntautuu helposti niin pariskunnalle kuin kahden lapsen perheellekin sopivaksi kodiksi. Pihan hyötypuutarhasta saa tuoreet ainekset ruuanlaittoon.

11 / Kastelli Kultaranta koostuu kolmesta rakennuksesta. Tontille tulee talon lisäksi varasto ja paviljonki. Katosten alta löytyvät tilat kahdelle autolle ja pyörille. Pihan pergola saa päälleen viherkaton. Apukeittiö ja arkieteinen tekevät arjesta sujuvampaa. Sanna Siik-Keskisarjan sisustama talo esittelee paljon kotimaista osaamista.

12 / Talo Pukkilassa on nimetty päänäytteilleasettajan mukaan ja tässä puurakenteisessa atrium-mallisessa talossa nähdäänkin runsaasti laattapintaa. Talon sisääntulo on täysin esteetön, sillä portaiden sijaan siinä on liuska. Yksitasoinen talo on suunniteltu kustannustehokkaaksi kodiksi, joka toimii niin kahden aikuisen kotina kuin lapsiperheen kotinakin.

13 / Arkkitehdin suunnittelemaan Villa Pintaan tulee sekä viher- että takkahuone. Kodin tuleva asukas saa myös ison vaatehuoneen. Sisustuksessa noudatetaan mottoa "Ole rohkea. Älä mieti, että jos johonkin pintaan tai ratkaisuun kyllästyy. Kaikkeen kyllästyy. Myös siihen tylsään ja tavalliseen. Valitse se, mikä inspiroi juuri siinä hetkessä eniten."

14 / Kontion kaksikerroksinen hirsihuvila, Villa Myötätuuli, on istutettu ympäröivään maisemaan ja kokonaan kalliosta koostuva tontti pyritään pitämään mahdollisimman luonnonmukaisena. Samaa hillittyä linjaa noudatetaan Pia Kalliomäen suunnittelemassa sisustuksessa, jossa on ajattomuutta, selkeyttä ja vaaleita skandinaavisia sävyjä.

15 / Honkatalojen Wing on arkkitehti Janne Kanteen suunnittelema hirsitalo. Sisustussuunnittelusta vastaavat Avabel Designin Anne-Mari Heinikangas ja Fabiola Liffländer halusivat ottaa huomioon ympäröivän luonnon. Valitut materiaalit toistavat visuaalisesti kallioiden, puiden ja peltojen sävyjä. Lopputulos on lämminhenkinen ja kodikas, mutta moderni kokonaisuus.

16 / Rannassa esillä on muutama loma-asunto. Kontion Villa Nåde on skyhouse-mallistosta. Huvilan näyttävä kattorakenne on Kontion patentoima. Sisustukseen inspiraatiota ovat antaneet muun muassa tulevien asukkaiden aiemmin Aasiaan tekemät lomamatkat. Huvilan lisäksi tontille nousee erillinen tilava saunarakennus.

17 ja 18 / 18b / Neljän loma-asunnon kokonaisuus, Villa Lilla, rakennetaan kokonaan CLT-massiivipuuelementeistä. Porrastuksen ansiosta jokaisen saunasta, terassilta ja oleskelutilasta näkyy ranta- ja pienvenesatama-alueelle. Asumistilat ovat muuta ympäristöä ylempänä ja talojen alle jää katettua tilaa autoille ja polkupyörille. 18b on yksi saunarivitalon saunoista.

19 / Torppa Rauhalan asukkaille alue on ennestään tuttu. Lammin kivitalo nousi perheen entisille mökkimaille. Isoista ikkunoista avautui huikaisevan kaunis merimaisema. Talo on suunniteltu niin, että se tarvittaessa muuttuu helposti lapsiperheen kodiksi, vaikka nyt siihen asettuukin aikuinen pariskunta, joiden lapset ovat jo lentäneet pesästä.

20 / 21 / 22 / Neljäs Tiira, Lounatuulen Tiira sekä Casa Los Pinos kuuluvat tähän on kahden ekologisen paritalon kokonaisuuteen. Avopatiolta avautuu merinäköala. Tiiran valkoisen ja mustan värin lisäksi saaristomännyn rusehtava puun sävy sekä tontin kallion harmaan sävyt toistuvat julkisivuissa. Sisustus- ja pintamateriaaleissa panostetaan korkeaan laatuuun.

23 / Toinen Lammin kivitalo on Rauhalanrinne. Lapsiperheen toimivassa kodissa on avoin pohjaratkaisu ja suuret makuuhuoneet. Lämpimästä autotallista pääsee arkieteiseen ja yläkerran kylpyhuoneenpyykkikuilua pitkin pyykit päätyvät suoraan pyykkikoriin. Pientä luksusta arkeen tuo erillinen pukeutumiskeskus eli kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen yhdistelmä.

24 / Palokärki on arkkitehdin suunnittelema kahden aikuisen ja kahden koiran tuleva koti. Talo rakennetaan ns. pitkästä tavarasta. Ekologinen ja esteetön harjakattoinen puutalo on sisätiloiltaan avara. Rakennus leijailee osittain irti kalliosta terästukirakenteiden päällä. Talon atrium-pihalle pääsee suoraan keittiöstä.

25 / Chalet Pihla on kaksikerroksinen hirsitalo. Talossa on lasiliukuoviseinää ja paljon ikkunapintaa, eli luonto on osa sisustusta ja sisään tulvii maksimaalinen määrä luonnonvaloa. Antennilasi-ikkunat mahdollistavat mobiilidatan liikkumisen talossa. Talon sisustaa Annika Tirkkonen kotimaisuutta ja laadukkuutta painottaen.

26 / Puiseen Villa Kiurunpesään muuttaa lapsiperhe. Tässä kodissa toteutuu perheen toive tilavasta keittiöstä ja muutenkin perhe on saanut olla mukana alusta asti suunnittelemassa juuri heille sopivaa unelmien kotia. Huomioon on otettu sekä kaikkien tarve omalle tilalle, että yhdessä ololle. Aina mukana kulkenut antiikkilipasto asettuu uusien huonekalujen rinnalle.

27 / Talo Cortenin nimi tulee sen huoltovapaasta pintamateriaalista: autotalliin ja osaa seinää tulee ruostutettu teräslevyjulkisivu (corten), jota pehmentää puu. Talo muuntuu elämäntilanteiden mukaan, esimerkiksi alakerran oleskelutilasta saa tarvittaessa kolmannen asuinhuoneen. Suuret terassit ja isot ikkunat, joista voi ihailla saaren luontoa.

28 / Jämerän kivitalorunkoinen Naantalin Aurinkolinna on täysin esteetön ja kynnyksetön huippumoderni älytalo. Sen arkkitehtuuri leikittelee niin muotojen, materiaalien kuin ikkunoidenkin kanssa. Terassipuolen 12-metrinen lasiseinä ja saunan yli 5-metrinen kulmaikkuna tekevät kunniaa ympäröivälle luonnolle. Sisustuksesta on tulossa ylellinen, mutta selkeälinjainen.

29 / Koti Neulanen on kohtuuhintainen CLT-talo. Talo rakennetaan teräspilareiden päälle, mikä vaikuttaa positiivisesti talon hiilijalanjälkeen. Kodinhoitohuoneeseen on saatu kätevästi lisätilaa saunan puolelta, lauteiden alta. Terassin jatkeena on kasvihuone. Älyä löytyy niin valaistuksen ohjauksesta kuin erilaisten vuotovahtien muodossakin.

30–31 / As Oy Lounakallio koostuu neljästä Nordic House Finlandin Pre cut -talosta. Talojen puut on sahattu tehtaalla määrämittaan, lovettu ja numeroitu, mikä tekee kuljetuksesta ympäristöystävällisempää. Kattopeltiin laminoitu aurinkopaneeli taittuu osittain myös seinälle, jolloin saadaan lisää pinta-alaa aurinkopaneeleille. Talot ovat muovittomia ja niiden rakennuttaja on Oy Spinkkilä Ltd.

32a / 32b / 33 / Lounatuulen metsä ja Lounatuulen ateljee muodostavat 21 vuokra-asunnon kiinteistöosakeyhtiön. Kaikkiin asuntoihin tulee maalämpökaivot ja maaviilennys. Luonnon keskelle maisemoiduissa taloissa nautitaan lasten yhteisistä leikkipaikoista ja puulämmitteisen pihasaunan, Lounatuulen löylyn, lämmöistä. Oma puuseppä on taikonut huonekalut myrskyn kaatamista puista.

34–35 / Kolmen paritalon muodostaman Naantalin Isokoskelon asunnoissa on suojaiset katokset sekä etu- että takapihalla. Ikkunalliset saunat luovat omanlaistaan tunnelmaa ja pesutilasta pääsee viilentymään terassille. Modernilta verannalta on käynti pääovelle ja kodinhoitohuoneeseen. Isommissa asunnoissa on viherhuone. Osan asunnoista sisustaa Heli Virtanen.