24.7.2023 klo 10:17

Asuntomessuilla voi mennä naimisiin – Loviisan seurakunnat järjestävät non stop -vihkipäivän messukappelissa elokuussa

Asuntomessualueella Loviisassa voi mennä naimisiin lauantaina 5.8. Ajanvarausta ei tarvita, mutta vihkipareilla täytyy olla esteettömyystodistus mukanaan.

Onko suunnitelmissanne vihille meno, mutta ajatuskin isojen häiden järjestämisestä saa hikikarpalot otsalle?

Asuntomessuilla Loviisassa pääsee tänä kesänä sanomaan "tahdon" ilman häästressiä tai ajanvarausta, lauantaina 5. elokuuta.

Agricola svenska församling ja Agricolan suomalainen seurakunta kutsuvat pariskuntia Asuntomessuille, jossa seurakuntien kirkkoherrat vihkivät pareja messualueella sijaitsevassa kotoisassa pienessä kappelissa. Päivän aikana on myös mahdollisuus saada kirkollinen siunaus jo solmitulle avioliitolle tai käydä uusimassa vihkivalansa.

"Vastaavia vihkimistilaisuuksia on järjestetty aiemmin muun muassa tiettyjen erityspäivämäärien aikana. Ajattelimme, että olisi mukava käyttää Asuntomessuille rakennettua kappelia samaan tarkoitukseen ja palvella ihmisiä myös tällä tavalla. Kodin ja rakkauden teemat sopivat luonnollisesti yhteen", sanoo Agricolan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Stina Lindgård.

Vihkimisiä toimitetaan ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Paikalla on myös kaksi vihkitodistajaa, jos parilla ei ole omia todistajia mukanaan.

Mitä pitää tehdä ennen vihkipäivää?

Ainoa valmistelu, joka täytyy tehdä ennen naimisiin menoa, on esteettömyystodistuksen hankkiminen. Todistus on otettava mukaan vihkitilaisuuteen.

Lakisääteinen avioliiton esteiden tutkinta on tehtävä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä. Esteettömyystodistus tilataan osoitteessa esteidentutkinta.fi, asioimalla kotiseurakunnassa, seurakunnan aluekeskusrekisterissä tai maistraatissa.

Kappelissa vihkiminen rinnastuu kirkkovihkimiseen, joten puolisoiden tulee olla rippikoulun käyneitä ja kirkon jäseniä. Lisätietoja kirkollisen vihkimisen edellytyksistä löytyy seurakuntien verkkosivuilta. 

Suomen Asuntomessut tarjoaa hääpareille ilmaisen pääsyn messuille. Lippujen saaminenkaan ei edellytä ennakkoilmoittautumista, vaan esittämällä portilla järjestyksenvalvojille esteettömyystodistuksensa, pääsee sisään.

Vihkimisen jälkeen tuoreet avioparit voivat jatkaa ainutlaatuista päiväänsä hakemalla inspiraatiota koteihinsa Asuntomessuilta.Lisätiedot ja haastattelut: 

Stina Lindgård

Agricola svenska församling, kyrkoherde

stina.lindgard@evl.fi, p. 050 382 7524Mikko Alava

Agricolan suomalainen seurakunta, kirkkoherra

mikko.alava@evl.fi, p. 040 610 4878