16.11.2021 klo 08:00

Ilmastoystävällinen Piiri voitti puuarkkitehtuurikilpailun Keravalla

Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun voitti työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n suunnitelma nimeltään Piiri. Sen sekä rakennustapa että -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

Kävelymatkan päähän Keravan rautatieasemasta on rakentumassa vuoden 2024 Asuntomessujen ilmastoviisas Jokilaakson Kivisillan asuinalue. Sen historia ja kulttuurimaisema luovat kehykset yhteisöllisyyttä, vehreyttä ja puurakentamista painottavalle alueelle, jossa sijaitsee myös Keravan kartano ja kiertotalouskeskus Jalotus.

Keravan kaupunki ja kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Nikkarinkruunu järjestivät yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun. Tavoitteena oli löytää sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä oivaltavaan ja kauniiseen arkkitehtuuriin yhdistävä puukerrostaloidea. Kilpailuun saatiin rahoitusta Ympäristöministeriön puurakentamisen edistämisen ohjelmasta.

Tiiviillä aikataululla toteutettu kilpailu alkoi keväällä 2021 ammattilaisten avoimella osallistumishaulla. 48 hakijatyöryhmästä arvottiin kolme jatkamaan ehdotusten työstöä kesän ajan:
Voodoo + EGA design team, Arkkitehdit Tommila + Kaleidoscope Nordic AS sekä ArkOpen + HELT arkkitehdit.

Kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n ehdotuksen ”Piiri”. Kyseessä on kokonaisvaltainen ilmastoystävällisen korttelin konsepti. Rakenneratkaisuissa on huomioitu sekä kestävä kehitys että elämisen elinkaari.

Korkeatasoista puurakentamista

”Kaikki kilpailijat onnistuivat annetun tehtävän ratkaisemisessa, vaikka ratkaisut olivat keskenään hyvin erilaisia. Arkkitehtuurikilpailut perinteisesti kannustavat tutkimaan erilaisia vaihtoehtoja, joita toteutussuunnittelun käynnistyessä kehitetään yhdessä rakennuttajan kanssa eteenpäin. Myös voittajaehdotukselle annettiin jatkokehitysideoita liittyen muun muassa julkisivuväritykseen, kattomuotoon ja puun käyttöön”, kertoo tuomariston jäsen arkkitehti Pekka Heikkinen, puuarkkitehtuurin professori Aalto-yliopistosta ja Suomen Asuntomessut Osuuskunnan hallituksen jäsen.

”Kilpailu tukee myös Osuuskunta Asuntomessujen tavoitetta kehittää asumista ja tässä kilpailussa erityisesti ympäristöystävällisempään suuntaan. Toivotaan, että valmis kohde tulee olemaan yksi alueen vetonauloista ei vaan messujen ajan vaan myös koko rakennuksen elinkaaren ajan.”

Tuomaristo kiitteli Piirin yksinkertaisia ja veistoksellisia rakennuksia. Lopputuloksena on rakennusryhmä, joka luo mielenkiintoista kaupunkikuvaa. Piiri rajaa hyvin suunnitellun, elävän pihatilan ja tarjoaa harkittuja näkymiä lähialueille. Myös voittajaehdotuksen asuntosuunnittelua pidettiin korkeatasoisena.

”Juuri tällaista ihmisten ja ympäristön hyvinvointia tukevaa korkeatasoista puurakentamista haluamme tänne Keravanjoen kulttuurimaisemaan. Tähän taloon hienojen vesiaiheiden äärelle olisin itsekin valmis muuttamaan”, toteaa Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu ja lisää odottavansa innoissaan koko Jokilaakson Kivisillan asuinalueen valmistumista ja vuoden 2024 Asuntomessuja.

Tuomariston mielestä Piirin puun käyttöön liittyvät ratkaisut olivat huolella mietittyjä. Suunnitelman mukaan kaikki rakenteet ovat puuta. Rakennustapa ja -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

Tulevan rakennushankkeen toteuttaa Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu. Hanke rahoitetaan ARA:n pitkäaikaisella korkotukilainalla. Nikkarinkruunun näkökulmasta hankkeen toteuttamista edesauttaa ARA:n kautta saatava käynnistämisavustus, joka tällä hetkellä 15 000 euroa per asunto.

”Arkkitehtuurikilpailun tuloksen ratkettua suunnittelu käynnistyy toden teolla. Aikataulu on haasteellinen mutta toteutettavissa, niin että kaikki on valmista messuille 2024.”, toteaa Nikkarinkruunun toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä