15.3.2023 klo 06:12

Jean Sibeliuksen nuoruusvuosien turvasatama Sibeliustalo on Asuntomessujen oheiskohde Loviisassa

Ensi kesän Asuntomessujen tarjontaa täydentää kaksi oheiskohdetta, Sibeliustalo Loviisan keskustassa ja Strömforsin ruukkialue Ruotsinpyhtäällä.

Loviisan keskustassa sijaitseva Sibeliustalo toimii ensi kesänä Asuntomessujen virallisena oheiskohteena.

Vuonna 1807 rakennettu hirsitalo henkii Loviisan vanhojen puutalojen ainutlaatuista tunnelmaa ja on tänäkin päivänä täynnä musiikkia ja iloa. Sibeliustalossa toimii nykyisin Porvoon seudun musiikkiopiston Loviisan toimipiste.

Talon historia kietoutuu vahvasti kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen elämänvaiheisiin. Sibeliuksen isoisä osti talon aikoinaan perheelleen vuonna 1817. Jean Sibeliuksen ollessa lapsi, talossa asuivat hänen isoäitinsä ja tätinsä.

Sibelius syntyi Hämeenlinnassa ja eli siellä lapsuutensa. Useat lapsuuden kesälomat vietettiin kuitenkin isoäidin luona Loviisassa. Jean lausuikin aikuisiällä, että ”Loviisa oli minulle aurinko ja ilo, sillä Hämeenlinna oli koulukaupunki, mutta Loviisa oli vapaus”.

Vielä aikuisenakin Sibelius vieraili tätinsä luona ja vietti aikaansa Loviisassa. Hän keräsi taskurahaa antamalla musiikin yksityisopetusta. Yksityisopetuksen ohella hän myös työsti Kullervo-sinfoniaansa Loviisassa.

Sibeliustalossa elää edelleen vahvasti musiikki aktiivisen musiikkiopiston ansiosta. Myös Asuntomessujen vieraat saavat kokea tämän, sillä nuoret musiikin taitajat järjestävät hienoja esityksiä noin tunnin välein kaikkina oheiskohteen aukiolopäivinä. Nuoret esittelevät myös taloa ja sen historiaa tarkemmin.

Keskiviikkoiltaisin Sibeliustalossa pääsee nauttimaan ammattilaiskonserteista klo 18.30 alkaen.

Oheiskohde on avoinna 7.7.–6.8.2023 joka päivä kello 10–18, keskiviikkoisin aukioloaikaa pidennetään konserttien ajaksi.

Ensi kesän Asuntomessujen toinen oheiskohde on Strömforsin ruukki. Ruotsinpyhtäällä Loviisassa sijaitseva vuonna 1695 perustettu ruukki on yksi parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista. Kohteesta voit lukea tarkemmin täältä.

Siinä missä Asuntomessut esittelee rakentamisen, asumisen ja sisustamisen uusimmat tuulet, Loviisan oheiskohteet antavat mahdollisuuden siirtyä ajassa taaksepäin ja kokea alueen historiallisen tunnelman.

 

Jean Sibelius ungdoms fristad Sibeliushuset kompletterande objekt under Bostadsmässan i Lovisa