11.12.2022 klo 22:00

Kerava päätti vetäytyä Asuntomessuista – muut messuhankkeet etenevät normaalisti

Tulevana kesänä Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisellä Kuningattarenrannan alueella. Vuonna 2025 vuorossa on Asuntomessut Oulussa ja kesällä 2026 Lempäälässä.

Keravan kaupunginvaltuusto päätti 12.12.2022, että Keravan kaupunki vetäytyy kesän 2024 Asuntomessuhankkeesta.

"Olisimme mieluusti jatkaneet Keravan asuntomessuhankkeen edistämistä, mutta valitettavasti Keravan kaupunki päätti vetäytyä hankkeesta, vaikka puitesopimus on voimassa huhtikuun 2023 loppuun saakka. Vaikuttavan Asuntomessualueen rakentamiseen ja yleisöä palvelevan messutapahtuman toteuttamiseen vaaditaan kuitenkin motivaatiota ja sinnikkyyttä molemmilta osapuolilta, eli väkisin emme voi messuja toteuttaa”, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio toteaa.

Asuntomessut kuuli vuoden aikana Keravan kaupungin kasvaneista huolista ja aikataulupaineista, ja yritti ehdottaa avoimia keskusteluja ja neuvotteluja huolten läpikäymiseksi ja ratkaisemiseksi. Messujen järjestämisen varmistamiseksi Kerava olisi halunnut kiirehtiä ja saada neuvoteltua yhteistoimintasopimuksen valmiiksi jo joulukuun alussa.

Keravan edellyttämä aikataulu oli kuitenkin liian tiukka Asuntomessuille, joka oli valmistautunut neuvottelemaan yhteistoimintasopimuksen valmiiksi sovittuun määräaikaan mennessä keväällä 2023.

”Olimme valmiit käymään huolella neuvotellen läpi mittavan sopimuskokonaisuuden, joka kattaa satoja yksityiskohtia asuntomessutoteutuksesta. Optimistisesti katsoimme, että avoimella keskustelulla voisimme aikaansaada sopimustekstin, joka tukee osapuolten tavoitteita mahdollisimman reilulla tavalla. Keravan päätös oli murheellinen ja tuli lopulta yllätyksenä”.

Loviisa, Oulu ja Lempäälä etenevät hienosti

Joulun alla 2022 Asuntomessutiimin energia on kohdistettu vahvasti tuleviin messuhankkeisiin eri puolilla Suomea.

Valmisteilla on ensi kesän Asuntomessut Loviisassa sekä vuosien 2025 ja 2026 messut Oulussa ja Lempäälässä. Odotukset ovat korkealla jokaisessa messutapahtumassa.

”Kiinnostus kotia ja asumisratkaisuja kohtaan Suomessa vain lisääntyy, vaikka muuttunut maailmantilanne on vaikuttanut muun muassa rakennusmateriaalien saatavuuteen ja hintoihin. Ihmiset haluavat panostaa asumiseen ja omaan kotiinsa, joka koetaan tärkeänä turvapaikkana kriisien keskellä”, Anna Tapio sanoo.

Sparrailuja ja neuvotteluja kiinnostuneiden ja messuja hakevien paikkakuntien kanssa on meneillään lukuisia.

Asuntomessujen organisaatio jatkaa myös hanke- ja sopimusmalliensa uudistamista. Tarve kirkastaa työnjakoa, rooleja ja kummankin osapuolen velvoitteita ja hankkeen vaiheistusta on noussut aikaisemmilta asuntomessupaikkakunnilta. Uusi hankemalli ja sopimuskokonaisuus tulee nuotittamaan työnjakoa ja helpottamaan yhteistyötä.

”Neuvotteluissa olemme saaneet vaikutelman, että muut tulevaisuuden messupaikkakunnat arvostavat uuden mallin selkeyttä ja perusteellisuutta.”

Mitä voisi olla?

”Mitä kaikkea kesällä 2024 voisikaan tapahtua asumisen ideoiden, inspiraation ja kestävämpien ratkaisujen rintamalla – tätä lähdemme nyt pohtimaan yhdessä sidosryhmiemme kanssa”, Anna Tapio toteaa.

Vetäytymispäätöksensä yhteydessä Kerava kertoi ryhtyvänsä suunnittelemaan omaa asumisen tapahtumaa, jonka kumppanuudesta kaupunki on kiinnostunut neuvottelemaan myös Asuntomessujen kanssa.

”Olemme avoin ideoille ja mahdolliselle yhteistyölle jatkossakin.”

 

Tiedote on julkaistu Asuntomessujen verkkosivuilla 12.12.2022. Teknisistä syistä julkaistu uudelleen 5.4.2023.