8.7.2023 klo 10:25

Ministeri Adlercreutz kyseenalaisti Asuntomessujen avajaispuheessaan puurakentamisen tiukkaa sääntelyä: "Puu palaa yhtä huonosti tai hyvin niin Suomessa kuin Ruotsissa"

Asuntomessujen avajaisiin Loviisassa osallistui liki 1000 kutsuvierasta. Avajaispuheen piti Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.), joka on ammatiltaan myös arkkitehti.

Asuntomessujen avajaisia vietettiin Loviisassa perjantaina 7. heinäkuuta. Aurinkoisessa kesäsäässä avajaisjuhlallisuuksista oli nauttimassa noin tuhannen kutsuvieraan joukko. Suurelle yleisölle messuportit avautuivat perjantaina klo 13, mutta VIP-lipun ostaneet pääsivät mukaan myös avajaishulinaan klo 10.

Avajaisohjelma koostui messuhanketta rakentamassa olleiden ihmisten haastatteluista ja musiikkiesityksistä, juontajana toimi Anni Ihamäki.

Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.).

Puheessaan avajaisyleisölle Adlercreutz painotti ministerin virkansa sijaan taustaansa arkkitehtina.

"Minusta talomme ja kotimme ansaitsevat juhlat ja messut. Näillä messuilla näkyy asumisen moninaisuus. Se, mitä tänään kokeillaan Loviisassa, on ehkä valtavirtaa kymmenen vuoden kuluttua", hän sanoi.

Adlercreutz puhui Asuntomessujen avajaisissa muun muassa puurakentamisen puolesta ja muistutti, että kilo puuta toimii varastona melkein kahdelle kilolle hiilidioksidia.

Hän otti kantaa myös rakentamisen sääntelyyn ja ohjaamiseen:

"Suomalainen puu palaa yhtä huonosti tai hyvin niin Suomessa kuin Ruotsissa. Ei ole mieltä olettaa, että suomalainen puutalo olisi tulenarempi tällä puolen Pohjanlahtea. Ei ole mieltä siinä, että tässä suhteessa asetamme ruotsalaisia kovempia vaatimuksia rakennuksillemme."

Ministerin mukaan rakentamisen ympäristövaikutusten arvioinnissa olennaista on oikeiden asioiden mittaaminen.

"Teoreettinen energiatehokkuus on varsin tärkeä asia. Mutta tärkeämpää on todellinen energian käyttö, käytön ajoitus, miten rakennus on rakennettu, mistä se on rakennettu, miten pitkäikäinen se on ja miten rakennusmateriaalit ja rakennus ovat käytettävissä uudelleen. Kun mittaamme oikeita asioita, rakennamme oikein."

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlecreutzin avajaispuheen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Asuntomessut jatkuvat Loviisassa uudella Kuningattarenrannan alueella 6.8. saakka.

Messualue on auki päivittäin klo 10–18. Torstaisin on artisti-illat, jolloin messuilta jatkuu klo 20.30 saakka ja messulipun hinnalla pääsee nauttimaan myös Suomen huippuartistien keikoista.

Ministeri Adlercreutz ifrågasatte i sitt invigningstal vid Bostadsmässan den stränga regleringen av träbyggande: "Trä brinner lika dåligt eller bra i både Finland och Sverige."