Lovisa 2023

Bekanta dig med Lovisa

Lovisa är en trivsam, tvåspråkig småstad i östra Nyland med knappt 15 000 invånare. Lovisa hette ursprungligen Degerby. Degerby grundades 1745 som en gräns- och fästningsstad cirka 10 kilometer från den dåvarande östra gränsen. Degerby blev Lovisa 1752 när Sveriges kung Adolf Fredrik besökte staden och gav staden sitt nuvarande namn efter makan drottning Lovisa Ulrika. Därför är Lovisa även känd som drottningstaden.

Havet är ständigt närvarande i Lovisa, men likväl finns det ödemarksrutter att vandra och en livskraftig landsbygd att besöka. Lovisa är känd för bland annat gamla stan, där en av Finlands äldsta träbyggnader finns. Flygeln till Degerby rusthåll är från 1600-talet. Strömfors gamla bruksområde erbjuder också möjligheter till en skön semester i en historiskt betydande miljö. Livet går vidare i en omgivning som funnits i århundraden, och där man värnar om gamla traditioner.

Lovisa är lätt nåbar via motorvägar, både riksväg 7 och riksväg 6 korsar staden. Från Helsingfors är det knappt 90 kilometer till Lovisa, och från Kotka 46 kilometer.