Lovisa 2023

Kompletterande mässobjekt

Strömfors bruk

Bruket i StrömforsAvautuu uuteen ikkunaan by i Lovisa, grundat 1695, är en av de bäst bevarade bruksmiljöerna. I Strömfors bruk kan du förflytta dig tillbaka i tiden och uppleva områdets historiska atmosfär. Det finns flera arkitekturhistoriskt betydelsefulla byggnader på bruksområdet: direktörens herrgård och olika produktionsbyggnader, så som två hammarsmedjor och kyrkan där du kan beundra altartavlan målad av Helene Schjerfbeck. I området hittar du också Värdshuset Krouvinmäki (Krogbacken). Byggnaden har en lerstomme som är sällsynt i Finland. Du kan även övernatta därAvautuu uuteen ikkunaan och njuta av Lovisa och Bostadsmässan i lugn och ro.

Sibeliushuset

Sibeliushuset i Lovisa centrum är nästa sommar ett officiellt kompletterande objekt för Bostadsmässan.

Stockhuset som är byggt 1807, bär samma unika stämning som Lovisa gamla trähus överlag. Än idag är huset fyllt med musik och glädje. Sibeliushuset är idag Borgånejdens musikinstituts verksamhetspunkt i Lovisa. Redan namnet på huset tyder på att dess historia har en stark anknytning till vår nationalkompositör Jean Sibelius.

På onsdagar kan man njuta av professionella konserter från och med klockan 18.30.

Det kompletterande objektet är öppet 7.7–6.8.2023 varje dag klockan 10–18, på onsdagar förlängs öppettiden enligt konserterna.