Nådendal 2022

Objekt

Drömmar som gått i uppfyllelse

Det finns många timmerhus utställda i Nådendal, men även trä- och CLT-hus samt stenhus. Väderbeständigt stål, corten, presenteras också som ytmaterial. Mer än ett dussin husfabriker medverkar, och de som funderar på att bygga ett eget hus har nu en utmärkt chans att bekanta sig med de olika alternativen.

Fritidshusen nära strandområdet är pricken på i:et. Fritidshusen är byggda av antingen stock eller CLT. Dessutom kommer Finlands första basturadhus att byggas vid stranden.

36 intressanta objekt:

1-2 / Koti Onni är ett bolag med fyra hus byggt av Naantalin Vuokratalot. Alla 11 lägenheter har två våningar. I husbolaget parkeras bilarna under gröna tak och en laddplats för elbil är reserverad vid varje lägenhet. Uppvärmningen sköts med en hybrid av jordvärme och solenergi. På sommaren används jordvärme för nedkylning.

3 / Honka Haiku föddes som ett samarbetsprojekt mellan tre designers. Det finska-japanskinspirerade huset ritades av arkitekten Marko Simsiö, gården är av den japanska trädgårdsdesignern Asako Hashimoto och inredningen är av Maru Hautala. Det hälsosamma timmerhuset kröns av en magnifik spa-avdelning och terrassen som omfamnar klippornas former passar perfekt i omgivningen.

4 / Kannustalos Auma charmar besökarna med bland annat en inglasad terass på nästan 50 kvadratmeter som går att öppna. Sadeltaket gör utseendet modernt och minimalistiskt. Inspirationen till denna husmodell kommer från Japan. Förutom en stor integrerad vardagsrumsdel finns det en walk-in garderob. Interiören är åter Helena Karihtalas handstil.

5 / Knaapi är Jukkatalos första timmerhus på Bostadsmässan. I Knaapi undviker man plast och föredrar högkvalitativa, tidlösa material som sten och trä. Färgerna kommer från den omgivande naturen. Terrassen i det ekologiska smarta hemmet smälter in i berget och på den delvis täckta terrassen kan man njuta av naturen även i svalare väder.

7 / Hirsi-Kastellis Aisti presenterar Kastellis stockexpertis för första gången på Bostadsmässan. Vardagsrummet och TV-rummet, stugan, får ett kök-vardagsrum bredvid. I detta hem kockas det mycket, och i det kombinerade kök-vardagsrummet lagas det mat tillsammans. Naturligt ljus strömmar genom fönstren alltigenom hela huset. Hemmets lågmälda, skandinaviska atmosfär är skapad av inredningsdesignern Iida Tuutu.

8 / Betoniviidakko är inspirerad av Bali. Det arkitektritade huset är byggt av Lakka-kivitalot. Det enkla stenhuset har bara ett fåtal dörrar. Inredningsarkitekt Dima Latvalahti respekterar familjens egna rötter i planeringen och mässgästerna får se familjens hem precis som det kommer att se ut också efter mässan.

9 / Från fönstren i Auroran Ruusu, ett modernt enplanshus från Designtalo, ser man vykortslandskap. En mer än fem meter lång skjutvägg i glas gör det möjligt att njuta av landskapshelheten. En separat vardagsingång gör vardagslivet praktiskt för barn- och hundfamiljer. Hemmets inredning har gjorts av inredningsproffset Kati Kokljuschkin.

10 / K-Rautas Villa Aalto är en dröm som varje byggare har möjlighet att förverkliga. Husets stomme av trä andas och har en energieffektiv ekostruktur. Det yteffektiva huset, som fyller en normalfamiljs vardagsbehov, kan enkelt förvandlas till ett hem som passar både par eller en tvåbarnsfamilj. Från nyttoträdgården på gården får man färska ingredienser till matlagning.

11 / Kastelli Kultaranta består av tre byggnader. Utöver huset kommer tomten att ha förråd och paviljong. Under biltaket finns plats för två bilar och cyklar. Pergolan på gården får grönt tak. Hjälpkök och vardagstambur gör vardagen smidigare. Huset som är inrett av Sanna Siik-Keskisarja presenterar mycket inhemskt kunnande.

12 / Talo Pukkilassa är uppkallat efter huvudutställaren, och detta trähus i atrium-stil har gott om kakelyta. Ingången till huset är tillgänglig, eftersom den har en ramp istället för trappor. Enplanshuset är ett kostnadseffektivt hem som fungerar såväl som bostad för två vuxna och som ett hem för en barnfamilj.

13 / Det finns både grönrum och brasrum i arkitektritade Villa Pinta. Hemmets blivande invånare får också ett stort klädrum. I inredningen följer man mottot: “Var modig. Fundera inte över om du blir led på någon yta eller lösning. Man blir led på allting. Också på det tråkiga och vanliga. Välj det som inspirerar mest i stunden.”

14 / Kontios stockvilla i två våningar, Villa Myötätuuli, passar in i det omgivande landskapet och tomten som består helt av berg behålls i så naturligt tillstånd som möjligt. Man följer samma diskreta linje i inredningen designad av Pia Kalliomäki: tidlös, distinkt och med ljusa skandinaviska toner.

15 / Honkatalos Wing är ett stockhus ritat av arkitekt Janne Kante. Anne-Mari Heinikangas och Fabiola Liffländer på Avabel Design, som ansvarar för inredningen, ville beakta den omgivande naturen. De utvalda materialen återger visuellt färgnyanserna från stenar, träd och åkrar. Slutresultatet är en varm och mysig men modern helhet.

16 / Det finns några fritidshus utställda vid stranden. Kontios Villa Nåde är från sky-house kollektionen. Villans imponerande takkonstruktion är patenterad av Kontio. Inredningen har inspirerats av bland annat de semesterresor som de kommande invånarna gjort tidigare till Asien. Utöver villan kommer en separat rymlig bastubyggnad att byggas på tomten.

17 och 18 / 18b / Komplexet med fyra fritidshus, Villa Lilla, byggs helt av CLT massiv träelement. Tack vare höjdskillnaden kan man se stranden och småbåtshamnområdet från varje bastu, terrass och vardagsrum. Bostadsrummen ligger ovanför resten av omgivningen och det finns täckt utrymme under huset för bilar och cyklar. 18b är en av bastubyggnaderna.

19 / Invånarna i Torppa Rauhala känner området sedan tidigare. Lammis stenhus är byggt på familjens tidigare stugområde. De stora fönstren vetter mot ett fantastiskt vackert havslandskap. Huset har utformats så att det enkelt kan göras om till ett hem för en barnfamilj vid behov, även om det nu kommer att bebos av ett vuxet par vars barn redan flugit ur boet.

20 / 21 / 22 / Neljäs Tiira, Lounatuulen Tiira samt Casa Los Pinos hör till denna helhet bestående av två ekologiska parhus. Den öppna pation har havsutsikt. Utöver Tiiras vita och svarta färger går skärgårdstallens brunaktiga trädnyans och grånyanserna på tomtens berg igen i fasaderna. Inredningsmaterial och ytmaterial är av hög kvalitet.

23 / Det andra Lammi stenhuset är Rauhalanrinne. Det funktionella barnfamiljshemmet har öppen planlösning och stora sovrum. Från det varma garaget kommer man till vardagstamburen och från tvättschaktet i övre våningens badrum åker tvätten direkt till tvättkorgen. En separat omklädningsenhet det vill säga en kombination av hemvårdsrum och klädrum erbjuder lite vardagslyx.

24 / Palokärki är det arkitektplanerade blivande hemmet för två vuxna och två hundar. Huset är byggt från grunden. Det ekologiska och hinderfria trähuset med sadeltak är rymligt innantill. Byggnaden svävar delvis i luften på stödkonstruktioner av stål. Från köket kommer man direkt till husets atriumgård.

25 / Chalet Pihla är ett stockhus i två våningar. Huset har en skjutbar glasvägg och mycket fönster, så naturen utgör en del av inredningen och en maximal mängd naturligt ljus flödar in. Antennglasfönster möjliggör mobildatatrafik i huset. Huset är inrett av Annika Tirkkonen som betonar både hög kvalitet och inhemska val.

26 / En barnfamilj flyttar in i trävillan Villa Kiurunpesä. I detta hem uppfylls familjens önskan om ett rymligt kök och familjen har från början varit med om att designa drömhemmet som passar just dem. Önskemålet om att alla skall ha sitt egna utrymme men att man också skall kunna vara tillsammans har tagits i beaktande i planeringen. Den antika byrån som alltid följt med passar bra med de nya möblerna.

27 / Talo Cortens namn kommer från dess underhållsfria ytmaterial: garaget och en del av väggen har en stålplåtsfasad (corten) som mjukas upp av trämaterial. Huset förändras enligt livssituation, till exempel kan vardagsrummet på nedre våningen göras om till ett tredje boningsrum. Stora terrasser och stora fönster från vilka man kan beundra öns natur.

28 / Jämeräs Naantalin Aurinkolinna med stenstomme är ett toppmodernt, fullständigt tillgängligt och hinderfritt intelligent hus. Dess arkitektur leker med både former, material och med fönstren. Den 12 meter långa glasväggen på terrassidan och bastuns hörnfönster som är över 5 meter ger en eloge till den omgivande naturen. Interiören blir lyxig, men med klara linjer.

29 / Koti Neulanen är ett prisvärt CLT-hus. Huset byggs ovanpå stålpelare, vilket har en positiv inverkan på husets koldioxidavtryck. Hemvårdsrummet har på ett praktiskt sätt fått extra utrymme i bastun, under bastulaven. Terrassen förlängs med ett växthus. Intelligens finns både i styrningen av husets belysning och i form av olika läckagedetektorer.

30-31 / As Oy Lounakallio består av fyra så kallade pre cut -hus. Trävirket till huset har sågats enligt mått på fabriken, virket är numrerat och färdigt att monteras, vilket gör transporten mer miljövänlig. Solpanelen som är laminerad på takplåten täcker delvis också väggen, vilket ger mer yta åt solpanelerna. Maarit Vuori ansvarar för inredningen av husen.

32a / 32b / 33 / Lounatuulen metsä och Lounatuulen ateljee bildar ett fastighetsbolag med 21 hyreslägenheter. Alla lägenheter har jordvärmebrunnar och jordkylning. I husen, som är belägna mitt i naturen, njuter man av barnens gemensamma lekutrymmen och värmen från den vedeldade gårdsbastun, Lounatuulen löyly. Bolagets snickare har trollat fram möbler av träd som fällts av stormen.

34 - 35 / Lägenheterna i Naantalin Isokoskelo, som består av tre parhus, har skyddande skärmtak på både fram- och bakgården. Basturna med fönster skapar en speciell atmosfär och från tvättrummet kommer man till terrassen för att svalka sig. Den moderna verandan leder till huvudentrén och hemvårdsrummet. De större bostäderna har ett grönrum. Några av lägenheterna inreds av Heli Virtanen.