10 Villa Kuningatar

Tämän omarantaisen Jämerä-kivitalon asukkaille vesi on tärkeä elementti. Kodissa on uima-allas ja venevaja, jossa säilytetään kaikenlaista vesiurheiluun liittyvää, kuten kanootteja. Kolmihenkiselle perheelle suunnittelun kodin jokainen makuuhuone on varustettu omalla vaate- kylpyhuoneellaan.

Talo on rakennuttajansa visioima. Tavoitteena oli arkkitehdin avustuksella luoda moderni, suorakulmainen massa, jossa toteutuu ajatus kahdesta päällekkäisestä kuutiosta. Kuutioajatusta korostettiin materiaalivalinnoin: talon alakerta on rapattu ja yläkerta on puuverhoiltu.

Talo sijaitsee merenrantatontilla ja tavoitteiden mukaisesti jokaisesta asuinhuoneesta, myös kylpyhuoneesta, avautuvat näkymät merelle. Ensimmäisen kerroksen oleskelutilat jatkuvat talon levyisen ikkunaseinän ja liukuoven kautta terassille. Terassiin upotettu suuri uima-allas antaa kesäisin oman mielenkiintoisen valoefektinsä sisätiloihin. Tila tuntuu jatkuvan talosta terassin kautta uima-altaalle aina mereen asti. Makuuhuoneet ovat omassa rauhassaan toisessa kerroksessa ja niiden yhteydessä ovat omat vaate- ja kylpyhuoneet sekä käynti parvekkeelle.

Sisustuksen tarkoituksena oli luoda skandinaavinen sekä ajaton koti, jossa asukkaat viihtyvät niin perheen kuin vieraiden kanssa ja jossa voi olla välillä kuin lomalla. Merinäköala haluttiin maksimoida, mutta luoda tunne tilasta ja yksityisyydestä. Ikkunoihin ei haluttu verhoja, minkä takia akustiikkaan kiinnitettiin paljon huomiota asentamalla kattoihin akustiikkapaneeleita, joilla työnurkkauksessa paneloitiin myös seinä.

Tv tulee myöhemmin löytymään kirjastosta, koska perheellä ei koskaan ole ollut sitä olohuoneessa. Kirjasto on paikka, jossa rauhoitutaan, luetaan sekä pelataan pelejä.

Puutarha noudattelee asuinrakennuksen tyyliä ja puutarhaa voidaankin luonnehtia minimalistiseksi keitaaksi, joka koostuu suuresta talon yhteyteen rakennetusta terassista uima-altaineen. Terassi on ulkona oleskelun keskiössä. Vihreyttä sinne saadaan suurikokoisilla ruukkuistutuksilla. Terassin yhdelle sivulle rakennettua pergolaseinää pitkin kasvavat köynnökset tuovat niin ikään vihreyttä sekä antavat toivottua näkösuojaa. Jyrkälle rinteelle on istutettu matalia juurillaan maata sitovia pensaita ja perennoja. Rinne on näyttävässä osassa, kun aikaa vietetään meren äärellä olevan venevajan yhteydessä olevalla terassilla. Puutarhan rakenteissa ja pinnoilla on käytetty liuskekiveä sekä runsaasti luonnonkiviä, joita alueella on luonnostaan runsaasti.

Kohteen esteettömyys

Kaksikerroksinen kohde, jonka pihatiellä on kaltevuutta 11 %. Sisäänkäynnille johtaa luiska, jonka kaltevuus on alussa 23 %. Loput noin 2 m on kaltevuudelta 6 %. Sisäänkäynnin kynnys on 3 cm. Poistuminen sisääntulon kautta.

Kohde-esittely

Talotyyppi: Omakoti
Huoneistoala (m²): 143
Huonelukumäärä: 4 h + k + s + ak + venevaja
Kerrosluku: 2
Runkomateriaali: Kivi
Julkisivumateriaali: Rappaus ja puuverhous
Energiatehokkuusluokka: B
Tontin pinta-ala (m²): 974

Haluatko antaa meille palautetta?

Mikä toimii, mikä ei? Ruusut ja risut ovat yhtälailla tervetulleita, joten kevennä mieltäsi ja kerro meille mistä pidit tai mistä et. Kiitos!

Tekijät

Näytteilleasettaja

Jämerä Kivitalot Oy

Rakennuttaja

Yksityinen

Pääsuunnittelija

Virve Rosberg / Studio Rosberg

Rakennesuunnittelija

Aki Kananen / Jämerä Kivitalot Oy

Pihasuunnittelija

Eija Keckman

Sähkösuunnittelija

Loviisan Sähköpojat Oy Ab

LVI-suunnittelija

LVI-Suunnittelu Pöntinen

Piharakentaja

Janine Henriksson / He-wi Oy

Sisustussuunnittelija

Maria Pennanen ja Jenni Stockus / Vepsäläinen Oy

Arkkitehtisuunnittelija

Maria Pennanen, Jämerän suunnittelupalvelu ja Riinamari Fagerström / Studio Rosberg

Tekniset tiedot

Messukodin teknisiin tietoihin pääset tutustumaan 28.6. ilmestyneestä TM Rakennusmaailmasta.

Seuraavaksi

11 Villa Sten

Rantatontille rakentuva toinen Jämerä-kivitalo yhdistää julkisivussaan tummaa rappausta ja vaaleaa puuta. Isot ikkunapinnat takaavat sen, että merimaisemasta pääsee nauttimaan myös sisätiloista. Sisustuksessa auttaa porvoolainen sisustussuunnittelija.

12 Cabin Havsstrand

Cabin Havsstrand on yksikerroksinen muoviton Honkatalojen ekopuutalo, joka sijaitsee kauniilla merenrantatontilla. Talo on saanut inspiraationsa vuosisadan puolivälin modernismista, ja sen muotoilu on ajatonta.